Home » ОБАВЕШТЕЊА » ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О ЗАКОНУ О ШТРАЈКУ
ОДРЖАНА  ЈАВНА РАСПРАВА О ЗАКОНУ О ШТРАЈКУ

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О ЗАКОНУ О ШТРАЈКУ

Прва од три јавне расправе о Нацрту новог закона о штрајку одржана је јуче у Новом Саду. Нацрт Закона представили су представници Радне групе коју су чинили представници синдиката, послодаваца и Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.  У Радној групи у састављању нацрта нису учествовали представници Удружених синдиката Србије „Слога“ већ су позвани на расправу.

strajk

У Новом Саду, 15. јула, у просторијама Савеза самосталних синдиката Војводине, одржана је прва од предвиђене три јавне расправе о Нацрту закона о штрајку.  На расправи се нису појавили синдикати Независности, чији је представник  учестовао у  Радној групи за израду закона, поред представника Самосталног синдиката Србије, представника послодаваца и  Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.

Интересовање је било огромно, а Његош Потежица, представник Радне групе испред Савеза самосталних синдиката Србије и сам је био изненађен неслагањем својих синдикалних колега из савеза који нису одобравањем и подршком дочекали Нацрт закона.

Највеће неслагање је било око „лок аута“, утврђивања минимума процеса рада и одређеним формулацијама у закону којима се директно обесмишљава штрајк.

Лок аут, односно мера послодавца  да се затвори радно место или предузеће у циљу сопствене заштите, синдикати и представнци државе инсистирали су да ова мера мора бити усаглашена са међународним стандардима, док су послодавци врло агресивно инсистирали на њеном увођењу.

Кључна примедба је и формулација „наношење штете имовини“, што је преширок појам. Синдикати су се сложили да се у Закон унесу јасне и одређене категорије као  што су средства за рад, опрема и репроматеријал, али исто тако да се незаконитост штрајка услови постојањем намере штетника да нанесу штету.

Друга примедба се односила на утврђивање минимума процеса рада. Став синдиката је да се то питање уреди Колективним уговором или Споразумом између послодавца и синдиката, ако ни то није могуће синдикати су предложили да то уреди послодавац својом Одлуком  за коју синдикати предлажу да минимумом не може бити обухваћено више од 20%.

Посебно је спорно место одржавања штрајка, јер радницима не сме бити ускраћено право да своје незадовољство изразе и ван тог простора и на начин који се сматра одговарајућим.

Када су у питању права запослених који штрајкују , по овом Нацрту она су умањена у односу на постојеће законско решење

Испред Удржених синдиката Србије „Слога“, на овој распави учествовали су: Милан Петрић, Јасмина Маричић Вукотић, Мића Ћосић, Бојан Митић и Милена Јоцић.

Следећа јавна расправа заказана је у Нишу.

Сложно!

Овде можете преузети Нацрт Закона о Штрајку који Синдикати који су учествовали у Радној групи још увек нису поставили  на своје веб презентације…

Преузми Nacrt zakona o strajku za javnu raspravu

Нацрт закона сачинила је Радна група коју су чинили представници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Инспектората за рад, Савеза самосталних синдиката Србије, Уједињених гранских синдиката Независност и Уније послодаваца Србије, а по позиву професори и судије радног права.

Јавну расправу о Нацрту закона организоваће Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, у форми презентације и расправе о Нацрту закона, која ће се одржати 15. јула 2013. године, од 11,00 до 14,00 часова у просторијама Савеза самосталних синдиката Војводине, Нови Сад, Булевар Михаила Пупина 24, 19. јула 2013. године, од 11,00 до 14,00 часова у просторијама Регионалног центра за образовање Ниш, Ниш, улица Париске комуне бб, 31. јула 2013. године, од 11,00 до 14,00 часова у просторијама Палате „Србија”, Нови Београд, Булевар Михаила Пупина 2.

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top