Home » ОБАВЕШТЕЊА » Одговор “Слога“ АД “Електропорцелан“ Пановићу из УГС Независност
Одговор  “Слога“ АД “Електропорцелан“ Пановићу из УГС Независност

Одговор “Слога“ АД “Електропорцелан“ Пановићу из УГС Независност

СИНДИКАТ “СЛОГА“

АД “ЕЛЕКТРОПОРЦЕЛАН“

ДАТУМ: 13.10.2014.

 

ГОСПОДИНЕ ПРЕДСЕДНИЧЕ ПАНОВИЋУ,

 

По Вашем старом обичају, поново нам се обраћате преко огласне табле, а могли сте ово писмо проследити директно на нас јер су многи од нас прошли поред њега незаинтересовано мислећи да се обраћате свом чланству, а то нас не интересује /линк/.

У вези “низа неистина“ можемо Вам рећи следеће:

Што се тиче избора ПЗК морамо да Вам кажемо да смо посебно изненађени Вашом заборавношћу. Да Вас подсетимо, ми смо ВАС питали да ли знате неког са листе заступника кога би могли да предложите у Агенцији. Рекли сте да знате за Дарка, али да као не знате да ли је негде ангажован, јер о томе нисте разговарали са његовом супругом Драгицом. Чак сте нам организовали и сусрет са Дарком у Синдикату пре његовог именовања за ПЗК.

Што се тиче Одбора директора, Дарко нам је рекао да су га, између осталог, и Синдикат и стрнка (СНС) “уценили“ да у одбор ставе своје људе. А кад смо већ код Одбора, такође нам није јасно како то да Дарко као ПЗК бира себе у Одбор директора а Дарко из Одбора Директора бира Дарка за Генералног директора, па обрнутим редом сам себи одговара, сам себе контролише и санкционише. Не проистиче ли из свега овога да су у Агенцији само “аминовали“ оно што сте Ви предложили. Ако ово није истина како то да Дарка нису раније распоредили у неку фирму а у којој Ви нисте имали утицаја. Ово се све дешавало у време када смо веровали да сте “радничка мајка“.

Бранислав Чанак не мора да забрани својој супрузи да ради, мада она за тим нема потребе јер он има примања од 300000 динара (тако су бар писале новине) а то је знатно више од просечне зараде у Србији.

Да ли је за Вас показатељ доброг рада фабрике и да не иде у пропаст “релативно редовна исплата зарада“. Напомињемо да су то НЕТО зараде, дакле зараде без доприноса, па нам нису оверене ни здравствене књижице а при том се не исплаћују обавезе ни према већини поверилаца. Зарад истине и Ваше информације од доласка ПЗК направљено је још ТРИ зараде заостатка које се додају на оних 14,5 прескочених из времена пре раскида приватизације (мада сте у незаконитом споразуму о прекиду штрајка написали да ће се исплаћивати зараде месец за месец).

Да ли је, по Вама успешност рада предузећа и стални губитак који се бележи (просечна месечна реализација око 7000000 динара, а само за плате СА ДОПРИНОСИМА потребно око 9000000 динара – а где су сировине, репроматеријал, гас, струја….)?  Фабрика прокишњава на виталне машине, службена возила се возе углавном у пруватне сврхе, праве се штете на трафо станици (700000 динара), на дизел аграгату, на службеном пежоу…

Захваљујемо се на информацији о просечној заради у фабрици, јер нама нису доступни скоро никакви показатељи из пословања ( а Ви знате да је по Закону о раду и Колективном уговору обавезна доступност тих података), јер нас ПЗК не позива на састанке, не обавештава нас ни када те податке тражимо писмено, преко архиве, а Ви то знате. Стварно не знамо како, не знамо да ли су у овај просек ушле плате после самовољног повећања коефицијената од стране Директора, углавном Марјановим кадровима и плата чланова Одбора. Хвала и за информацију када и како зараде примају чланови одбора, мада мислимо да би за фабрику било боље да одбор плаћа држава.

Занимљиво нам је да Ви знате и за пријаву за мобинг а за то не зна Одбор иако им је два пута достављана преко архиве. Молимо Вас да нас обавестите и зашто је Жики Дивљановићу Директор Мишљеновић давао силна упозорења, а Жика писао изјаве, добио отказ, промену радног места, и ипак кажњен три месеца са по 10% од плате (Ви као нисте знали да је Дивљановић ипак кажњен, а написали сте да се одустало од кажњавања због здравственог стања запосленог, а Мишљеновић као није знао за то када му је давао отказ). Пошто сте у све упућени, молимо Вас да нам објасните зашто је сав овај мобинг вршен на Дивљановића јер Мишљеновић не зна да нам то објасни. То Вам неће бити тешко јер сте можда све то ви и писали.

Наравно све се то ради и Петровићу и Дивљановићу како би се заплашили сви запослени.

Пишете о доказаној штети, коју је Дивљановић нанео фабрици, а ми не знамо одакле Вам та информација, па Вас молимо да нас обавестите о тој штети јер и то не зна нико у фабрици. Ако то не урадите, кад већ помињете суд могли би то тамо да утврђујемо.

Да Вас обавестимо да смо збор најавили и заказали у 12 сати, када је пауза за кафу, јер смо и очекивали овакве реакције. Одбор директора држи зборове у радно време, а и када сте нам Ви долазили прекидали смо рад и реферисали Вам о свим дешавањима у фабрици упркос томе што сте пред многобројним пунолетним сведоцима рекли шта Вас боли за раднике.

Зашто сте чекали месец дана од доласка Веселиновића у фабрику и објављивања текста на сајту? Да ли сте чекали да се потпише Колективни уговор? Зашто нисте раније инсистирали на потписивању КУ, када је претходни истекао још у марту 2013. године? Није ваљда зато што би Мишљеновић морао да исплаћује зараде по гранским коефицијентима који су на снази од марта 2012. год.

Ми заиста имамо разумевања за Вашу љутњу и јеткост, јер је Ваша прљава игра разоткривена, поодавно су, у нашем случају, све маске пале и главни актери луткарске позоришне представе, у којој сте Ви, г. Пановићу и главни јунак и сценариста и режисер, открили право лице.

Истина, луткови којима Ви вучете конце су се само променили, сада се зову другим именом и презименом (Радован Гајић!). То је онај исти за кога су чланови синдиката “Независност“ својим потписом (преко 90 потписа од 153 члана) тражили да поднесе оставку. А када ни то није био довољно јак разлог, Главни одбор повереника гласањем одлучује да буде смењен. Вама ни то није очигледно није било важно, вероватно Вам је од свега тога био важнији слуга и вазал како Ваш тако и г. Мишљеновића. Наравно, услуга иде за услугу па након неког времена смо сведоци да каплар замењује генерала, у Вашем случају и све што је немогуће постаје могуће, а могуће је за Вас, као великог заштитника радника, да се у одређеном моменту тим истим радницима дугује чак 14,5 плата и кад је сазрело за раскид приватизације и почео штрајк, Ви долазите да га разбијете. Видешви нашу решеност и понос одустајете од те намере. Но није Вам сметало да се са Вашим лутком, Радованом Гајићем састајете по кафанама у време штрајка и убеђујете га да се штрајк стопира, а све у договору са бившим валсником Марјаном Вујовићем. Са позорнице је у међувремену сишао Вујовић а заменио га је ПЗК Дарко Мишљеновић. Само лукарски мајстор Пановић и лутак Радован Гајић остају да заврше што господин Вујовић није стигао и да успут казне актере штрајка који су помрслили и покварили злочиначку везу.

После свега овога, у дилеми смо да ли овако наступате јер је Дарко Ваш члан, или сте Ви његов адвокат, мада је пре истина да је и једно и друго истина.

Можда мислите да сте мало учинили за директоре, па тиме и за Мишљеновића правећи КУ, па му овако помажете јер сте већ “премного“ учинили за запослене као љихов преговарач.

На крају морамо да Вам кажемо да се ово све не би догодило да је ПЗК сишао код нас да поразговарамо и да нам што шта објасни јер је то обећао када смо ми хтели да одемо до њега.

Очигледно га је нешто врло важно спречило (није нас обавестио шта, а чекали смо га више од пола сата), а није имало разлога да се бежи од разговора.

И за крај да кажемо да смо импресионирани Вашим функцијама.

 

 

 

У Аранђеловцу                                                 Синдикат “Слога“ АД “Електропорцелан“

 

13.10.2014.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top