Home » ОБАВЕШТЕЊА » Одговор на отворено писмо корпорацији Трајал
Одговор на отворено писмо корпорацији Трајал

Одговор на отворено писмо корпорацији Трајал

image_pdf

Београд, 11.04.2017. – Одговор Удружених синдиката Србије “Слога” и председника Жељка Веселиновића на јучерашње отворено писмо јавности Трајал корпорације из Крушевца.

Поштовани,

Неизмерно сам Вам захвалан, чак шта више почаствован одговором који сам добио од Вас у виду отвореног писма, јер је то једино писмо на које сте нам одговорили упркос томе што синдикат Слога у Трајал корпорацији делује готово пет година, као и то да смо Вам се више десетина пута до сад обраћали.

Нисам сигуран коме могу да одговорим на ово писмо, јер у потпису нема никог, тако да незнам да ли га је писао генерални директор, његов помоћник, председник синдиката, председник стамбене комисије или кафе куварица. Зна се да писма не потписују само они који пишу неистине и они који се плаше тужби које могу уследити због изговорених неистина, због тога ћу се ја за разлику од Вас, лично потписати на писму које очекујем да ћете објавити на  вашем веб сајту као што смо ми урадили, али у наставку писма обратићу се генералном директору као одговорном лицу у компанији Трајал корпорација.

Драго ми је када ме неко попут Вас оптужи да делујем негативно и опасно по грађане Србије и када  некопопут Вас тражи моју смену са места председника синдиката,јер за једног председника синдиката  не може бити већа част када његову смену траже тајкуни и они који су упропастили једно од најбољих српских предузећа и српске привреде уопште.

 Ја сигурно нисам опасан по народ и грађане Србије, јер сам ја обичан човек из народа и радничко  дете, трећа генерација радника из смедеревске Железаре које је тринаест година радило у фабрици, од тога десет година у директној производњи,али може се рећи да сам опасан и тиме се јавно поносим по  поремећен  систем вредности у којем Ви очигледно више него добро годинама  пливате, у коме се од рада више цени политичка припадност, неспособност као и  ноторне лажи преваре и обмане. На такав систем који Вама очигледно одговара ја никада нећу да пристанем.

Што се тиче писма које сте нам послали, где у првом делу писма хвалите сами себе и успешност пословања фирме која отпушта раднике и која се налази пред стечајем не желим да га коментаришем јер ми је то испод сваке части.  А што се тиче другог дела писма пробао бих хронолошки да се осврнем на добар део неистина који сте изнели у том писму. Наиме, Владица Томашевић се не представља као председник синдиката, него је дугогодишњи председник синдиката Слога легално изабран, а Одлуке о томе сте добили више пута иако немате право да семешате унутар синдикалних ствари.  Поред тога , Владица Томашевић је изабран за повереника синдиката Слога за град Крушевац, а самим тим  је и по функцији члан главног одбора синдиката. Истина је да  је Владица Томашевић већ више годинама под константним мобингом притиском, потцењивањем и неподиштавањем,а и Ви и ја добро знамо да је он за технолошки вишак проглашен само зато што желите да се обрачунате са њим, а да је кулминација свега настала одмах након председничких избора што се подудара са Владициним позивом на учешће у студенстским протестима.

Тачно је да је Владица Томашевић пребачен на место чистача круга уЋићевцу одлуком бугарског послодавца, али је исто тако тачно да је то урађено због тога што су Владица Томашевић и синдикат Слога спречили бугарског послодавца да прода имовину Трајала у  Ђеновићима, Крушевцу, Јастребцу и Београду, због чега је тадашњи послодавац прекинуо утврђивање репрезентативности синдиката Слога и Владицу Томашевића пребацио по казни у Ћићевац. Док су ваши синдикални „миљеници“, као и председник стамбене комисије ћутали јер су од бугарског послодавца имали пет просечних зарада уговорених купопродајним уговором,једино је синдикат Слога узбуркао јавност и добар је део те приватизације поништен нашим активностима. Тако да смо ми као синдикат највећим  делом заслужни  за раскидање приватизације и за Ваш долазак на чело предузећа.Уместо да буде награђен зато што је раскринкао нечасне намере послодавца из Бугарске Владица Томашевић и синдикат Слога  и под Вашим вођењем фирме настављају  да буде прогоњени.  Лично сте у марту  2014 године у присуству једног од адвоката Удружених синдиката Србије Слога обећали  да ћете Владицу Томашевића вратити на своје радно место у фабрици експлозива, јер је  више него очигледно било свима јасно да је све то урађено као реваншизам према нашем синдикату. Наравно да реч нисте одржали као и да све договоре лично са мном прекршили што ја у својој дугоогодишњој синдикалној каријери нисам имао прилике до сад да видим.

Што се тиче квалификација да је Владица Томашевић починио кривично дело злоупотребе положаја прекорачења овлашћења и прибавио имовинску корист другом лицу сматрамо да је потпуно дегутантно да говорите о судским процесима који су у току. Ако је Владица Томашевић учинио било какво кривично дело одговараће пред законом за то, али исто тако сматрамо да Ви у Вашем познатом маниру покушавате да утичете на правосуђе и да вршите притисак на независно судство и да без икаквих доказа покушавате човека да ставите на стуб срама.

Више него сам знатижељан да ми објасните одакле и по ком основу је нашем синдикату не наводећи да ли републичком, гранском или синдикату у предузећу, исплаћено по Вашим речима укупно 8 милиона и 100.000 динара, када је на рачун Удружених синдиката Србије Слога од оснивања синдиката на име чланарине уплаћено мање од 400.000 динара што износи 0,3 % укупне чланарине те самим тим чланарина синдикату Слога у Трајалу није могла бити већа од 700-800.000 динара за ових пет година. Врло сам заинтересован да ми објасните коме и на основу чега сте уплатили осталих 7 милиона динара и где је тај новац завршио. Постоје две могућности, једна од тих да сте да сте врло перфидним и безобразним извртањем теза тај новац уплатили  као одбитак за кредите или административне забране које нисте одбијали радницима годинама, а друга је  да сте потенцијално учинилили  кривично дело уплаћујући новац на неке фантомске рачуне . Познато нам је да стеједан део заостале чланарине потпуно противзаконито уплаћивали на некакве сумњиве жиро рачуне групи људи која је искључена из Удружених синдиката Србије Слога 2014 године, иако сте о томе уредно обавештени, а исто тако лично сам два пута на састанцима у Трајалу Вашој сарадници Весни Ковачевић доставио документацију о томе.

Наш синдикат има чланова онолико колико има, а познато је и Вама да смо уједном тренутку имали више од 300 чланова и да су прво бугарски послодавац, а касније и Ви вршили константан притисак на наше чланове већ готово пет година да напусте синдикат, а да  за то време синдикат Слога Трајалза сво то време  не може доказати репрезентативнст ни на Републичком одбору за утрђивање репрезентативности, јер су у њему представници синдиката који Ви штитите уз Трајалу а исто тако и представници Уније послодаваца чији сте Ви потпредседник, тако да је и врапцима на грани јасно да је ту још један вид опструисања рада нашег синдиката.

Што се тиче ваших изјава да су Владици Томашевићисплаћивање суме од 50.000 и 100.000 динара на руке од стране бугарског послодавца просто ми делује немогуће тако нешто јер је тај бугарски послодавац  јавно говорио да ће уништити синдикат Слога у Трајалу.

У Вашем писму сте навели много ствари од којих је већина неистина, али нисте одговорили ни на једну конкретну ствар коју сам ја изрекао на телевизији Н1, па бих Вас овим путем поново замолио да одговорите на питања за која сте изјавили да су лажи  и увреда;

1.       Да ли је тачно да је проблем Владице Томашевић почео оног тренутка када је у јавности избацио информацију да се у Трајалу прикупљају потписи подршке тада смењеном министру Братиславу Гашићу ( постоје и докази који су објављени на нашем веб сајту )?

2.        Да ли је тачно да сте 2005 године Ви и Ваши најближи сарадници добили кадровске станове од Трајала, који Вам је против правила доделио председник Самосталног синдиката ( неки Вуја ) који је као председник Стамбене комисије такав кадровски стан доделио и себи, па се данас у Трајалу говори  да сте из захвалности и страха  кадрирање у фирми препустили Вуји?

3.        Да ли је тачно да је од скоро снадбевање радника  храном у Трајалу уместо фирме „Нате Вељковић“ врши„ресторан Багдала“ и да ли тај ресторан има било какве директне или индиректне везе са Вама?

4.        Да ли је тачно да сте одбили  позив Агенције за мирно решавање спорова где смо желели мирним путем да све ове проблеме решимо без укључивања јавности и да ли Вам је познато да на основу препоруке Владе РС коју је потписао премијер и Ваш председник странке Александар Вучић свака фирма у којој је већински власник држава дужна да се појави пред Агенцијом за мирно решавање спорова и зашто сте то одбили?

5.       Да ли је истина да су се пре неколико недеља повредила у Трајалу?

6.        Да ли је тачно да сте оног тренутка када смо тражили Вашу сменупосле повреде радника у Трајалу вршили притисак искључиво на чланове Слоге да потписују подршку генералном директору и да ће уколико не потпишу подршку бити проглашени за технолошки вишак?

7.        Да ли је тачно да ових дана Ваши подређени носе спискове и иступнице из синдиката Слога под изговором да њих у фирми нема ко више да заступа?

8.        Да ли је тачно да Трајал корпорација плаћа фудбалере Трајала чији је директор или председник клуба син Братисла Гашића и зашто су фудбалери плаћени од фабрике која је пред стечајем, а 160 радника отпуштено из фабрике?

9.       Да ли Вам је позната а сигуран сам да јесте чињенца да је Ваша заменица Весна Ковачевић директно мени а покушаћу да је цитирам рекла „ Уколико смените Владицу Томашевића са места председника синдиката од нас можете очекивати пуну подршку и даљу сарадњу, уколико то не учините од сарадње нема ништа“.

Морам да кажем да ми је жао што су ови проблеми морали да изађу у јавност, али с обзиром да нисте желели да разговарате другог начина није било . Можда ћете Ви успети да својим претњама и притисцима да угасите синдикат Слога у Трајалу, али будите сигурни да ми од борбе и захтева за Вашу смену нећемо одустати и да ћемо још више и жешће радикализовати наше протесте, докле год наш циљ не буде остварен. О свим дешавањима и даљим активностима обавестићемо Светску федерацију синдиката чији смо чланови и од њих тражити помоћ у решавању ових проблема. Исто тако као озбиљна организација спремни смо и да мирним путем решавамо ове проблеме, али сматрамо да и Ви као до сада нисте заинтересовани за то.

Такође, и ми ћемо бити принуђени да покренемо одређене поступке пред надлежним органима зарад заштите и угледа  и интереса синдиката и наших чланова.

Надамо се да ће ово писмо имати прилике да виде и радници у Трајалу као што су сви наши чланови имали прилике да виде Ваше писмо упућено мени,јер ако сте говорили истину  онда нематешта да кријете.

Срдачан поздрав,

У Београду, 11.04.2017. год.                                                                     

председник, Жељко Веселиновић

 

 

 

 

 

Lajkuj i Podeli...

One comment

  1. Svaka cast Zeljko.Nenezic nas je upropastio.Sve sto si napisao od reci do reci potpisujem da je tacno.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top