Хоме » КАМПАЊЕ » ОД ДАНАС ФРОНТАЛНО
ОД  ДАНАС  ФРОНТАЛНО

ОД ДАНАС ФРОНТАЛНО

Заједничка седница Главних одбора синдиката, оснивача Српског синдикалног фронта (ССФ), одржана је данас у Београду. У препуној сали Сава центра, синдикалци из целе Србије акламацијом су  усвојили  Декларацију и позвали све да се прикључе великом радничком отпору против гашења радничких права.

Лидери четири синдиката оснивача ССФ, Асоцијације слободних и независних синдиката, Конфедерације слободних синдиката, Удружених синдиката Србије „Слога“ и Индустријског синдиката Србије, представили су будући акциони план и упутили јавни позив свима за велики протест у Београду, 10. децембра на Међународни дан људских права.

ссф сава центар
Присутнима се као гост обратио и Глишо Видовић, председник Синдиката српске полиције и подржао стварање и будуће деловање ССФ.

ТЕКСТ ДЕКЛАРАЦИЈЕ

Решени и одлучни да заштите угрожене интересе Света рада, свих радних људи, запослених и незапослених, пензионера, сељака, отпуштених и опљачканих радника, омладине, студената и свих других грађана, који су жртве транзиције и светских центара финансијске и политичке моћи, смело и непоколебљиво говорећи у име свога чланства и већине грађана Србије који се препознају као жртве наметнутих друштвених односа, храбро заступајући њихове интересе, Акциони одбор, са одборима свих синдиката-оснивача Српског синдикалног фронта, доноси

 

Д Е К Л А Р А Ц И Ј У

СРПСКОГ СИНДИКАЛНОГ ФРОНТА

1.

Конфедерација слободних синдиката, Асоцијација слободних и независних синдиката, Удружени синдикати Србије “Слога“ и Индустријски синдикат Србије, основали су Српски синдикални фронт потписивањем Протокола о заједничком акционом деловању. Друштвена, социјална и економска ситуација у земљи, стање државе и друштва, стање економске и социјалне неизвесности у коме се нашла већина грађана Србије, покушаји потпуног урушавања радничких и људских права и слобода, уништавање индустријске демократије и социјалног дијалога, осећање колективне депресије и маргинализације, безнађе, глад и сиромаштво… Све ово је допринело свесном и одлучном искораку у начину размишљања и деловања синдиката-оснивача Српског синдикалног фронта да превазиђу све међусобне разлике и супротности и крену у заједничку борбу за опстанак Српског радника, као достојанственог грађанина ове државе.

Препознали смо чињеницу да је време за чекање на социјалну правду одавно истекло. Схватили смо да политичко-профитерска олигархија неће ништа учинити за радничку класу Србије. Схватили смо да свака нова реторика представника власти завршава на исти начин, преваром и пљачком обичног грађанина. Схватили смо да већина поштеног и све сиромашнијег радног народа Србије нема начина, нити свог политичког представника да се супротстави бескомпромисној експлоатацији од стране домаћих и страних власника капитала.

Непосредни повод за синдикално окупљање на заједничкој и нераскидивој линији одбрамбеног фронта су антираднички и неевропски пројекти Закона о раду и Закона о штрајку. Ови предлози закона представљају само наставак друштвених промена ка успостављању суштине капиталистичких односа, владавине мањине, богатих власника капитала и велике већине, обесправљених, понижених и сиромашних радника.

Конфедерација слободних синдиката, Асоцијација слободних и независних синдиката, Удружени синдикати Србије “Слога“ и Индустријски синдикат Србије, желе да укажу на необориву чињеницу, да од укупно синдикално организованих запослених у Републици Србији, две трећине њих припадају неком од синдиката у Српском синдикалном фронту, који по свим Европским и светским, општеприхваћеним нормама, има легитимитет да представљања и заступа интересе радног народа у Србији. Због свега тога захтевамо да се распусти нелегални Социјало-економски савет Републике Србије и друга преговарачка тела и да се о предлозима Закону о раду и Закона о штрајку води најшира јавна расправа са легитимним социјалним партнерима.

2.

Полазећи од чињенице да Српски синдикални фронт представља већину синдикално организованих у Републици Србији, те самим тим има право да легитимно представља Свет рада, синдикални представници удружених синидиката у овој заједничкој акцији свечано изјављују, да ће се свим расположивим синдикалним средствима борити за остварење следећих циљева:

Укључивање Српског синдикалног фронта у званичан социјални дијалог на нивоу државе, у духу најбоље могуће заштите стечених права и интереса радника и осталог радноспособног становништва у Србији;

Спречавање доношење новог Закона о раду и Закона о штрајку без активног учешћа представника Српског синдикалног фронта у органима и радним телима која чине представници синдиката, власника капитала и државе и без организовања најшире јавне расправе о овим и другим законима који утичу на социјално-економски положај радника.

Успостављање најширег социјалног дијалога уз учешће свих значајних друштвених чинилаца у циљу стварања амбијента за реализацију кључног уставног начела – да Србија буде држава социјалне правде! Ово подразумева изградњу друштвених, економских и социјалних односа у Србији у складу са највишим достигнућима Европско-континенталног социјално-економског и правног државног модела и праксе.

Покретање коренитих, системских, економских и друштвених реформи, које ће кроз адекватну законодавну регулативу и њено доследно спровођење у пракси, спречити владајућу мањину, да противно свим цивилизацијским нормама, од Србије створи земљу најгрубље експоатације, неједнакости, дискриминације и сиромаштва.

Српски синдикални фронт, због свега горе речног и учињеног српском раднику, истиче акционо јединство у наступу према Влади Републике Србије и другим организацијама и појединцима до остварења усвојених циљева. Синдикати оснивачи су свесни тежине тренутка и времена, као и своје одговорности према своме чланству и радно способном становништву ове земље, свим поштеним и добронамерним грађанима Србије, те чињенице, да наша заједничка борба до коначног остварења ових циљева нема алтернативу.

СРПСКИ СИНДИКАЛНИ ФРОНТ

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ