Home » САОПШТЕЊА » Очувати што више радних места
Очувати што више радних места

Очувати што више радних места

Надамо се да нови министар привреде Жељко Сертић долази са квалитетним решењима, јасном и озбиљном тржишном анализом како оживети српску привреду, посебно за већину предузећа у реструктуирању, чији радници ових дана оправдано стрепе од неизвесне будућности након ступања на снагу сета системских закона којима се последња друштвена имовина претаче у приватну.

Изменом Закона о приватизацији и стечају, који је одредио рок завршетка реструктурирања оних предузећа која су данас у надлежности Агенције за приватизацију, створени су услови за ликвидацију многих предузећа и отпуштања масе радника због нагомиланих дугова, посебно према држави у виду доприноса за ПИО, здравство и сл.

Међутим, за досадашње лоше управљање већином тих предузећа радник је намање одговоран, те стога од државе и власти која је води са правом очекује помоћ и бригу о њему као социјалном и економском бићу.

У том смислу, од новог министра привреде очекујемо да штити основни национални интерес, тиме што ће се за већину тих предузећа пронаћи прави купци са намером наставка производње, додатног упошљавања радника, или проналаском стратешких партнера, како се реструктурирање највећег броја предузећа не би завршило ликвидацијом и нападом на њихове некретнине.

Искрено се надамо да код њега постоји озбиљан план о дугорочној стратегији привредног развоја, који се базира на улагањима, дугорочним инвестицијама и повећању извоза, јер је привреда Србије дуго болесна и у незавидном стању, условљена финансијским лобијима и увозом свега и свачега.

Удружени синдикати Србије “Слога” ће у оквиру социјалног партнерства, уколико уопште  постоји искрена заинтересованост понудити будућем министру Сертићу нека своја решења, међу којима је и прописивање обавезе јавних предузећа да при куповини, нпр, возила, репроматеријала и сировина – имају прописану процентуалну обавезу набавке истих од домаћих произвођача, што би могло да се уреди неким другим законима или уредбама Владе.

Овим би се решило питање и оних предузећа која у овом тренутку немају здраво језгро и којa нису предмет интереса страног капитала, али би се тиме сачувала многа радна места и дала шанса развоју српске привреде.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top