Home » ОБАВЕШТЕЊА » NOVI MAGAZIN: На мом радару

NOVI MAGAZIN: На мом радару

 

На мом радару                                                       Жељко Веселиновић

Capture

Ауторски текст председника Удружених синдиката Србије Слога за нови број недељника Нови Магазин

Жељко Веселиновић је по занимању дипломирани економиста. Председник је Удружених синдиката Србије Слога и саветник председника Владе АП Војводине за радне односе и социјално економска питања. Такође, члан је Српске краљевске асоцијације академика иноватора и научника – СКАИН.

Синдикалним радом почео је да се бави крајем 2000 године у тадашњем смедеревском САРТИДУ. Прво као повереник у погону Топла Ваљаоница, затим као потпредседник фабричког синдиката, а 2003 године бива изабран за председника као најмлађи председник синдиката у историји фабрике са само 29 година.

 

СЛОГА

На формирање Удружених синдиката Србије Слога одлучио сам се са циљем стварања поштеног, радничког, авангардног и непоткупљивог синдиката какав је Србији потребан тада, као и сада. Формирали су га, а убрзо и омасовили, синдикати који су раније постојали, али су незадовољни радом тада постојећих синдикалних централа деловали појединачно.

novi_magazin-2015-08-27-korica-400Пут који смо ми изабрали: пут бескомпромисног суочавања са проблемима, непристајања на компромисе са било ким када су интереси запослених у питању, искрено изношење својих ставова и захтева, без лажног конформизма, нимало није лак. Због тога смо о самог оснивања трпели велике критике и притиске како од послодавца (у матичним фирмама наших синдиката), преко локалних и републичких органа власти, све до оних који би требало да су нам саборци и солидарне колеге – других синдикалних централа. Размимоилижење у посматрању ствари, идентификовању и предлозима решавања проблема са представницима власти и послодаваца су природна ствар и ми настојимо да их решавамо демократски, преговорима и договорима. Ипак, у неким ситуацијама када смо процењивали да то није могуће и довољно, нисмо се либили, и накад нећемо, да посегнемо и за свим другим инструментима и методама синдикалне борбе. Забрињавајуће је што у раду константно наилазимо на отпор и немогућност сарадње треће поменуте групе – колега из других синдикалних централа.

НЕСЛОГА

Недостатак синдикалне солидарност, као основе за успех на пољу заштите наших заједничких интереса, забрињавајући  је. Интереси запослених су исти, ма којој централи синдиката припадали. Наше разлике су пре свега плод различитих интереса људи који предводе те централе. УСС слога је једини синдикат у земљи који не послује као предузеће: издржавамо се искључиво од чланарине, не располажемо никаквом имовином сем оне коју користимо у просторијама централе, а на платном списку имамо само једног запосленог.

Друга велика разлика која нас одваја од осталих огледа се у томе што смо ми као синдикат који је увек нескривено деловао, храбро износећи своје ставове против свих који угрожавају интересе нашег чланства, без длаке на језику. То је и разлог због којег је наш сајт један од најпосећенијих у земљи и што смо синдикат чије су објаве најчешће преношене путем новинарских агенција и портала.

Неколико наших текстова, објављених на сајту забележили су заиста рекордну читаност и на то смо поносни. Истовремено, свесни смо да је то највише допринело омасовљењу нашег чланства и популарности међу радницима у Србији.

У односу према Влади, која је увек најодговорнија за положај запослених, бескомпромисни смо. Према актуелној смо, баш као и према предходним, отворено критични. Угрожени смо на све начине: Закон о раду нас је довео у положај робова,привредни амбијен је катастофалан, а резултати најнегативнији.

Никаква пропаганда актуелне Владе не може сакрити чињеницу да нам стандард све драстичније пада, незапосленост расте, а привредна активност је све лошија.

БОРБА

У таквој ситуацији лицимерно је представљати синдикат као аполитичну организацију. Све одлуке од којих смо животно зависни доносе политичари. Наш задатак је да до њих допремо и пренесемо им захтеве, предлоге и жеље наших чланова. То се не може постићи забијањем главе у песак, већ само храбрим, искреним и одлучним наступом и на пољу политике. Синдикати су свуда у развијеном свету јасно политички профилисани и ми нескривено желимо да се наметнемо као јак политички актер. Наша политика је потпуно јасна – то је политика заштите наших људских, грађанских и радних права и интереса. Колико ћемо …

Опширније у штампаном издању бр.226, од 27. 8. 2015.

   Квалитетна и објективна информација захтева новац. Поштујте рад новинара и купите нови број Новог Магазина на вашем киоску. Цена је 150 динара.
Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top