Хоме » СЛОГА ВЕСТИ » Неспособно руководство Крушика криво за очајан положај радника
Неспособно руководство Крушика криво за очајан положај радника

Неспособно руководство Крушика криво за очајан положај радника

Основни разлог за очајан материјални положај радника у фабрици оружја “Крушик” је неспособно руководство које је постављено уз благослов власти и управо због тога се дошло у ситуацију да од почетка маја запосленима није обезбеђена здравствена заштита а аконтацију за претходни месец треба да приме тек ових дана уз неизвесност да ли ће остатка плате уопште бити – каже за Данас Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије “Слога”, једне од три репрезентативне синдикалне организације у “Крушику”.

– Власт наиме уместо Лукића, коме је остало још мало до пензије, на чело предузећа намерава да постави свој партијски кадар који ће бити исто тако неспособан да руководи фабриком и пронађе стратешке партнере са којима би постигао пословне уговоре. Актуелно руководство постављено по партијској линији је за то неспособно исто као и војни део који се ту налази због подршке коју ужива у Министарству одбране а не због вештине склапања комерцијалних аранжмана. Једини начин да се катастрофална ситуација у којој се налази фабрика промени је та, да руководство буде смењено али не тако што би на њено место дошли партијски кадрови већ професионални менаџмент који би предузеће извео на “зелену грану” – објашњава наш саговорник.

Према његовим речима, крајем фебруара, репрезентативни синдикати у фабрици, а поред “Слоге” то су Савез самосталних синдиката Србије и Асоцијација слободних и независних синдиката, потписали су колективни уговор којим су плате радника у производњи смањене.

– Због кризе у којој се нашло предузеће прихваћено је да се умање зараде за додатке које добијају они радници који су изложени великом ризику на свом радним месту. Међутим, циљ је био да они без те суме остану само привремено док се ситуација у предузећу не поправи. Било је речи о томе да ће у међувремену бити успостављена сарадња са неким институтом како би се унапредило пословање фабрике. Након тога радницима би било враћено то што им је тренутно одузето. Уместо тога дошли смо у поразну ситуацију да пар месеци касније не само да радницима нису враћена одузета примања, већ су сада изгубили право и на лечење а априлска плата им још није исплаћена. Поред тога у периоду када су примања радницима у производњи била смањена то није важило за менаџемент који имају високе плате. Па тако, поједини руководиоци фабрике примају и до 400 хиљада динара. Тако нешто је потпуно неприхватљиво. Међутим, ствари се неће поправити на боље све док на чело предузећа не дођу способни људи а држава се одрекне погубне политике да на руководећа места поставља своје неспособне кадрове – каже Веселиновић.

Подсећања ради, Данас је писао да је фабрички Наѕорни одбор, на челу са пуковником Вељком Петровићем, недавно покренуо иницијативу да се Владан Лукић смени са чела “Крушика”, те да се тај захтев још увек „крчка“ у Министарству одбране.

Како је наш лист већ писао, пословање фабрике и даље оптерећују дугови и губици из ранијег периода, кад су приватни трговци блиски владајућем режиму Српске напредне странке, “Крушикове” мине и гранате куповали по фабричким ценама да би је арапским партнерима продавали вишеструко скупље.

Извор: данас.рс – линк

Аутор. Гојко Влаовић

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ