Home » ОБАВЕШТЕЊА » НЕМА КОМПРОМИСА ОКО ЗАКОНА О РАДУ
НЕМА КОМПРОМИСА ОКО ЗАКОНА О РАДУ

НЕМА КОМПРОМИСА ОКО ЗАКОНА О РАДУ

Јучерашњи  састанак у Влади Србије, коме су поред сазивача представника Владе присуствовали  представници републичких синдиката, привредника, економиста и послодавачких удружења, протекао  је у знаку досадашњег познатог самохвалисања појединих тзв. репрезентативних републичких синдиката и оштрих полемика наших представника  са министром Динкићем.

vlada_srbije 2

Врхунац свега је да су јучерашњем састанку у Влади Србије, наши представници, председник Жељко Веселиновић  и  потпредседник Милан Петрић,  присуствовали  искључиво захваљујући премијеру Ивици Дачићу, који  је инсистирао на присуству нашег синдиката,  директним  позивом, упркос захтеву министра Динкића да се не позивамо.

Ставови нашег синдиката су министру Динкићу одавно познати и очигледно му не одговарају. Ипак, на крају, морао је, и мораће да прихвати чињеницу да у Србији постоји синдикат са изворним начелима синдикализма који се зове “СЛОГА”.

Састанак је трајао више од 4 сата. Како једино наш синдикат од Динкића није добио унапред никакав материјал о темама састанка, наши представници су морали  буквално да се сналазе и записују све што се тамо могло чути.

А чуло се доста тога. Између осталог да Србија на сву срећу нема више посла са Међународним монетарним фондом (ММФ), али на жалост има са Светском банком код које ћемо се и даље задуживати.

Такође је интересантно да су једино наши представници и економиста Махмут Бушатлија имали озбиљних полемика са министром Динкићем, док су остали, или подржавали мере, или се саморекламирали.

Истина је једна, оно шта смо подржали, и шта морамо да подржимо је трајно решење предузећа у реструктуирању.

Када је у питању Закон о раду који је за сваког запосленог  раднички устав, наши представници су аргументовано објаснили да је потпуно депласиран разлог да се измени постојећи  закон, који по предлагачу има циљ  да подстакне запошљавање. Они су присутнима предочили да данас у Србији, ко хоће да запосли и отпусти радника, може то да уради кад год хоће, јер је пореска и инспекцијска служба потпуно изгубила своју улогу, а да за такво стање највећу одговорност  сносе бивши министар рада и запошљавања Расим Љајић  и актуелни министар финасија Млађан Динкић. Овај закон не само да не подстиче запошљавање, он ће изменама и усвајањем  омогућити држави  да радника легално прода у бело робље.

Пример који су наши представници  изнели  министру Динкићу је јужнокоренска компанија Јура, која је од државе Србије добила новац, и упркос томе отпушта сваког ко им се супротстави и не одговара, а да за то нико не сноси одговорност .

Овај став нашег синдиката је код министра Динкића наишао на негодовање,а он  је Јуру бранио као неког ко запошљава 5.000 радника, некога ко неће да трпе нераднике, баш као и све друге компаније где је већи део српске радничке класе упошљен!

Такође, поставили су му питање: како амерички разносачи пица и таксисти без школе могу у Смедеревској железари да имају плате од по више стотина хиљада динара, а да притом нису квалификовани и не знају ништа?  Одговор је био да све то није тачно.

Такође су питали: да ли су предложене уштеде гашење пожара и које су стратегије уштеда на дуже стазе?

Одговор наравно нису добили, а врхунац  је био када су му наши представници поставили питање : како може он, који је уништио српску економију да је сада вади, није ли то на наки начин неморално?  Љутито су добили одговор да требамо да оснујемо политичку партију,  јер је то политичко питање.

На крају, наши представници су на састанку поручили да Удружени синдикати Србије Слога неће дозволити да у име њиховог чланства и радника које заступају одлучују лојални синдикати и послодавци у коме је епилог унапред познат. Слога ће прихватити  и подржаће антикризне мере Владе Србије, само уколико наш синдикат буде директно учествовао у свим радним групама, поготову око измена Закона о раду, и никада неће пристати на компромис у коме ће радници изгубити достојанство и постати тржишно робље.

Инфо СЛОГА

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top