Home » ОБАВЕШТЕЊА » МУП мора да достави информације о случају Поточари
МУП мора да достави информације о случају Поточари

МУП мора да достави информације о случају Поточари

Извор: Данас,04.08.2018.
Аутор: Ј. Диковић.-

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, поново је наложио Министарству унутрашњих послова (МУП) да обавести Синдикат полиције Слога да ли поседује информације у вези са ангажовањем службеника Управе криминалистичке полиције 11. јула 2015. године у Поточарима.

МУП више од годину дана одбија да Синдикату полиције Слога достави податке о случају „Поточари“, када су према тврдњама сада већ бивших полицајаца Милана Думановића и Младена Трбовића, припадници МУП-а Србије, по усменој наредби надређених, без легитимација и наоружања, упућени на тајни задатак у Поточаре како би тајно снимали комеморативни скуп. Држава је у међувремену поднела кривичне пријаве против Думановића и Трбовића за одавање службене тајне, а уручени су им и откази.

Иначе, Синдикат полиције Слога од МУП-а тражи да им достави податке о службеном боравку у иностранству Горана Нешића, Томислава Радовановића, Бориса Зечевића, Душана Дамњановића, Слађане Стојановић, Ирене Николић Пасти, Оливере Муњић, Милоша Тодоровића, Марка Пејановића, Данила Деретића, Александра Аврамског, Филипа Јовићевића, Николе Симића и Милана Думановића, односно налоге за њихово службено путовање и реализоване дневнице за 10, 11. и 12. јул 2015, као и одобрења за реализацију путовања у иностранство за наведена лица. По завршеном задатку, овим службеницима који су били „радно“ ангажовани у БиХ, односно који су послати у Поточаре тајно и незаконито, МУП није исплатио дневнице. Занимљиво је да МУП није доставио Синдикату полиције Слога доказ да су тражена документа тајна. На последње решење Повереника, МУП не може да се жали, али може да се покрене управни спор тужбом Управном суду у року од 30 дана од дана пријема решења.

Председник Синдиката полиције Слога, Драган Жабељан, очекује од МУП-а да поштује закон и налог Повереника, који је коначан и без права на жалбу, те да без одлагања у року од пет дана достави тражене податке.
– На основу искуства које смо раније имали, МУП може да се оглуши о решење Повереника, али би то онда значило да орган који је дужан да се стара о извршењу закона, управо га крши на штету грађана. То је у демократском друштву недопустиво и грађанима даје јасну поруку да закони не важе исто за све. Искрено се надам да нећемо бити приморани да подносимо уставну жалбу или тужбу Европском суду за људска права, ако МУП одбије да поступи по решењу Повереника, истиче Жабељан за Данас.

Министарство сигурности БиХ – Дирекција за координацију полицијских тела БиХ није била обавештена о доласку полицијских службеника из Србије на скуп у Поточарима, што потврђује наводе Думановића и Трбовића о нелегалном ангажовању полицајаца из Србије у суседној држави.

 

 

.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top