Home » OBAVEŠTENjA » KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA OTVORENOM: Srbiji preti velika glad!
KONFERENCIJA ZA MEDIJE NA OTVORENOM: Srbiji preti velika glad!

Udruženi sindikati Srbije Sloga – Sindikat paora i individualnih poljoprivrednih proizvođača, održaće u sredu, 15. jula 2020. godine sa početkom u 12 časova Konferenciju za medije na otvorenom, u Beogradu ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nemanjnina 22-26.

Pozivamo sve zainteresovane medije da pošalju svoje novinare i snimatelje da proprate ovaj događaj, na kojem će se, između ostalog, u znak protesta održati i manji performans.

Srbija se u poljoprivredi na nivou EU nalazi u veoma teškoj poziciji, isključivo zbog nemara države i vlasti koja paore i individualne poljoprivredne proizvođače, pune tradicionalnih vrednosti i osobina ignoriše, manipuliše njihovim znojem i sistemski ih uništava.

To se ogleda u niskim otkupnim cenama, žitarica, sezonskog voća i povrća, neadekvatnim i malim subvencijama, koje su za razliku u zemljama okruženja veće i daleko povoljnije. Država ne mari za velike štete na voću i usevima nakon obilnih kiša i gradonosnih padavina, niti im štetu nadoknađuje, što pokazuje da državne strategije nema.

Da li je normalno da je cena mleka u Srbiji skoro pet puta niža od cene nafte, i da li je potrebno da se mleko prosipa po trgovima da bi ministarstvo reagovalo?

Kada je u pitanju otkupna cena stočnih grla, stočarstvo je gurnuto na ivicu egzistencije, dok će nedefinisana cena kukuruza, soje i pšenice zemljoradnike uvesti u nove dugove, kredite i agoniju preživljavanja.

Katastrofalni su uslovi u kojima su ove godine zemljoradnici realizovali setvu i žetvu, posebno štete koju su pretrpeli u vreme vanrednog stanja i zabrane kretanja, zbog čega nisu mogli da sade povrće u svojim baštama i da svoje proizvode plasiraju i prodaju na otvorenim pijacama, jer ih je vlast zatvarala pod izgovorom širenja korone, što nije zabeleženo ni u jednoj zemlji Evrope.

Predsednik sindikata paora i individualnih poljoprivrednih proizvođača “Sloga”

Dejan Bulatović

sloga