Home » ОБАВЕШТЕЊА » Кинеске инвестиције на Балкану: перспектива радних права
Кинеске инвестиције на Балкану: перспектива радних права

Кинеске инвестиције на Балкану: перспектива радних права

Београд, 07.07.2018. –  Данас ће се у Београду одржати велики скуп – радионица на тему кинеских инвестиција на Балкану. О овој теми ће разговарати стручњаци, представници синдиката, активисти и заинтересоване стране користећи искуства из целог региона, од Словеније до Грчке.

На скупу ће учествовати и председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић, једини представник синдиката из Србије који ће говорити о  искустивама и ефектима кинеских инвестиција на раднике и радне стандарде у региону Балкана, о томе која је улога синдиката, шта је то „кинеско“ код кинеских инвестиција и како се оне упоређују са европским / америчким / осталим инвестицијама када је у питању третман радне снаге?

Кинеске инвестиције привукле су значајан интерес широм света, изазивајући и негативне и позитивне реакције. Балкански регион налази се у центру ове дебате, јер кинеска влада, државне банке, државна и приватна предузећа активно воде различите инвестиционе пројекте у транспортном, инфраструктурном, енергетском и другим секторима.

Све већа забринутост која се односи на ове пројекте захтева блиско испитивање појединачних случајева, као и компаративну анализу која би распаковала улогу кинеског капитала и локалних актера.

Да ли кинеска предузећа потичу начин развоја који је штетан за права радника, или јих привлаче слабости у спровођењу прописа о раду у региону? На какав начин су укључена надлежна министарства и државне агенције, а како синдикати?

Скуп у Боеграду организује “King’s College London“ престижни јавни истраживачки универзитет са седиштем у Лондону.

Информативна служба

 

 

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top