Home » ОБАВЕШТЕЊА » Кајзен две године крши закон, а Инспекција тврди да нема неправилности!?
Кајзен две године крши закон, а Инспекција тврди да нема неправилности!?

Кајзен две године крши закон, а Инспекција тврди да нема неправилности!?

Београд, 17.05.2018. – Тврдње Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и Инспектората рада да у ранијем периоду нису имали притужбе радника турске фабрике Кајзен у Смедереву, чак ни анонимне, не одговарају истини, јер је Инспекција и раније излазила и контролисала раднике којима је менаџмент фабрике предходно на папиру сугерисао шта ће да одговарају на питање инспектора.

О овоме постоје и сведоци међу радницима Кајзeна који су изразили спремност да о томе и јавно посведоче.

Када је реч о прошлонедељној спонтаној обустави рада у Кајзену, она се десила због неплаћања прековременог рада и није како тврди пословодство резултат неспоразума у погледу некаквог времена исплате за рад у режиму прерасподеле радног времена. Тврдње менаџмента да су све своје обавезе према запосленима по основу прерасподеле радног времена испунили у потпуности и на време је веома цинично, јер се ради о класичној злоупотреби радника кроз термин “прерасподела радног времена”.

Кајзен у Србији послује већ две године кршећи закон земље домаћина, зато не треба да очекује да им неко призна откриће “рупе у саксији”, већ би та “рупа” требала да буде предмет интересовања институција државе, односно – како су две године кршили закон? Нека покажу сва писана “решења о прерасподели радног времена” које су уручивали радницима пре спонтане обуставе рада?

Такође, истичемо да је 99 одсто радника Кајзена запослено по уговору на три месеца, па смо изненађени да пословодство тврди да је радницима у потпуности исплаћен прековремени рад за шест месеци уназад. Којом то методологијом су обрачунавали прековреми рад и исплатили га за шест месеци уназад радницима који имају уговоре и који им се продужавају свака три месеца, дакле, имају и некакав прекид у раду? Да ли то значи да право на неисплаћени прековремени ради имају и они који су раније напустили компанију и којима уговори у ранијем периоду нису продужени?

Удружени синдикати Србије “Слога” још једном позивају државу и њене институције да се не играју за законом и да га селективно примењују, већ да детаљно приступе контролама пословања страних компанија, у конкретном турског Кајзена који очигледно крши законе ове земље.

Ово захтевамо како би отклонили сваку сумњу у могуће спекулације да постоји некакав “усмени налог или дил” да инспектори допуштају и попуштају страним инвеститорима да крше законе, попут јужнокорејске Јуре која је инспекцијским органима на њихов захтев 2013 године донирала аутомобиле, које су отплатили српски радници на своју штету кроз свој зној, ниске зараде, отказе и сузе.

Информативна служба

 

 

.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top