Home » ОБАВЕШТЕЊА » Или јеси или ниси синдикалац!
Или јеси или ниси синдикалац!

Или јеси или ниси синдикалац!

Београд, 9. 11.2016. – Председник синдиката „Слога Србија Карго“ Небојша Дуканац личним примером је показао како се бране колективна права и како је то бити прави вођа синдиката у Србији. Крилатицу њиховог синдиката „Сви за једног – један за све“, он је у потпуности оправдао. У овом случају, један за све!

1

Након неуспешних преговора са Радом Тадићем, директором за вучу возова Србија Карго А.Д. Дуканац од 2. до 7. новембра  ступа у најтежи облик синдикалног протеста и у канцеларији синдиката у Ужицу почиње штрајк глађу до испуњења захтева, спава на подметачу за плажу, на хладном поду ламината, у просторији која се греја само пре подне али не и викендом.

Самим чином протеста Дуканац престаје да буде способан за рад и обавештава надлежне да није у стању да због великог осећаја глади и изнемоглости није у стању да вози возове.

Наиме, од оснивања синдиката у овом предузећу за железницки превоз робе, Синдикат „Слога Србија Карго“ има проблема и није у могућности да располаже својим средствима од чланарине која се од чланства редовно одбија сваког месеца, нити се обавештава од стране послодавца о битним економским и радно- социјалним питањима од значаја за положај запослених, нити му се омогућава  приступ подацима и информацијама неопходним за обављање синдикалних активности.

Кршењем ових услова за нормално функционисање једног синдиката, крше се права на синдикално организовање и намеће логично питање – чему синдикат уколико он не може да располаже својим законитим средствима и на тај начин помаже својим члановима.

Како је према тврдњи Дуканца, директор Тадић у комуникацији са њим истицао да ће све бити у реду и да „синдикат ради свој посао а они ће њихов“,  он предузима радикалније методе и у име целокупног чланства и руководства ступа у штрајк глађу и престаје да узима храну до испуњења кључних захтева, а то су редовно информисање синдиката и деблокада рачуна.

07.11.2016.г. долази до интересовања послодавца  и након разговора и изнетих захтева, синдикат добија писани одговор из Кабинета генералног директора Србија Карго где се потврђује да ће се све настале неправилности око информисања синдиката одмах исправити, а у вези текућег рачуна да је истог дана почело да се ради на томе, чиме су престали разлози за даљи наставак штрајка.

На наше питање, да ли је свестан да је могао озбиљно да наруши своје здравље овим најрадикалнијим видом синдикалног протеста, Дуканац нам је кратко рекао:

“ И сам лично сматрам да је цена свега била превелика, а самим тим и моја жртва у коју ме је послодавац увукао. Поштујем само оно шта смо се договорили и шта смо обострано прихватили.  Како се то начело којим се руководим није поштовало, ово је морало тако. Или јеси или ниси синдикалац!“

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top