Home » ОБАВЕШТЕЊА » Хоћу Повереника, а не послушника!
Хоћу Повереника, а не послушника!

Хоћу Повереника, а не послушника!

Београд, 18.02.2019. –  Организација Црта покренула је акцију “Хоћу Повереника, а не послушника!”, како би скренула пажњу да процес избора Повереника треба бити покренут и да је при избору неопходно поштовати критеријуме транспарентности, отворености и интегритета, да грађани буду информисани о томе ко су потенцијални кандидати за Повереника, како би нов Повереник наставио да обавља своју функцију као независно и стручно лице.

Акција је подржана и од стране Удружених синдиката Србија „Слога“.

Путем сајта srbijadoinformacija.rs, сви заинтересовани грађани и грађанке имају могућност да пошаљу писмо Скупштини са предложеним критеријумима које је саставило више од 80 организација цивилног друштва, путем алата који им је доступан овде – линк.

Мандат Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности истекао је у децембру 2018. године, а процес за избор новог Повереника још увек није покренут. Имајући у виду значај Повереника као независне институције, широко постављене услове које прописују Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја и нови Закон о заштити података о личности, предлажу се критеријуми које би Одбор требало да примени приликом избора кандидата за новог Повереника. Позива се Одбор да размотри предложене критеријуме, примени их приликом избора кандидата за новог Повереника и омогући јавности да буде адекватно информисана и укључена у овај процес.

Организације цивилног друштва су у неколико наврата упућивале захтеве надлежном скупштинском Одбору за културу и информисање да одговори да ли је покренут поступак избора Повереника, ко су могући кандидати, као и да јавно објави биографије кандидата.

Ти одговори представљају минимум транспарентности сваког изборног процеса, док су стандарди отворености и инклузивности поступка за избор Повереника далеко виши у свим европским земљама.

Организације су чак упутиле и иницијативу за хитно отварање поступка, као и критеријуме за избор и спровођење процеса који осигурава да грађани Србије добију независног и стручног Повереника. Оба предлога надлежни одбор није разматрао, а у међувремену је истекао мандат Родољубу Шабићу.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top