Home » ОБАВЕШТЕЊА » Гушење синдикалних активности у ГСП „Београд“ се наставља
Гушење синдикалних активности у ГСП „Београд“ се наставља

Гушење синдикалних активности у ГСП „Београд“ се наставља

Небојша Алексић, председник синдиката „Слога“ у ГСП, премештен да чисти тоалете после негодовања због посете градоначелника

Извор: Данас, 15.03.2018. /линк

Аутор: А, Поповић.-

Небојша Алексић, председник синдиката „Слога“ у ЈКП ГСП „Београд“ премештен је на нижу позицију са задужењем да чисти тоалете, након што му је забрањено присуство посети градоначелника Синише Малог уочи избора, због чега је јавно негодовао.

Небојша Алексић објашњава за Данас да је са позиције службеника у сектору саобраћаја у погону „Карабурма“ пребачен на место помоћног радника у погону „Сремчица“, где обавља послове одржавања хигијене, и то све након његовог покушаја да у име синдиката и радника које заступа постави градоначелнику неколико питања.

– Потпуно је јасно да су ме пребацили у погон који је најудаљенији од моје куће, на посао за који је потребна најнижа стручна спрема како би ме понизили и послали поруку којом ће застрашити остале раднике – да нико не сме да критикује предузеће – наглашава Алексић. Он истиче и да је због овога поднео тужбу против руководства ГСП, али да на скорије окончање тог спора не рачуна.

Слична је ситуација и са кривичном пријавом коју је синдикат „Слога“ поднео против директора градског саобраћајног предузећа Жељка Милковића због онемогућавања синдикалних активности, крајем прошле године.

– Ми смо покренули кривични поступак против Милковића јер је забранио рад нашем синдикату, није хтео да нам обезбеди простор и средства за рад што би по закону морао. Није хтео да нам да одговоре ни на једно питање о пословању предузећа, што је такође његова обавеза. И председник удруженог синдиката „Слога“ Жељко Веселиновић и ја смо покушали на све начине да сарађујемо са руководством ГСП, али нема повратне информације, препричава нам Алексић.

Овакву судбину доживео је и Небојшин колега, Никола Антић, председник синдиката СОС у ГСП „Београд“ о чему је Данас пре већ писао. Антић је, наиме, премештен на место возача трамваја, након што му је на истом догађају – посети градоначелника Малог у предизборној кампањи, онемогућено присуство и постављање питања градоначелнику. Антић је због овога покрену тужбу, а поднео је и пријаву инспекцији рада јер је руководство ГСП, како је навео, покушало да га натера да узме боловање, а затим су му уручили решење о годишњем одмору, супротно закону.

А највећи је проблем, истиче Алексић, како сви ови догађаји утичу на раднике, њихово расположење и однос према послу.

– Људи су у страху, они углавном подржавају рад нас синдикалаца, али се плаше за свој посао, практично су уцењени и не смеју да проговоре о лошим условима рада које трпе и свим махинацијама које се дешавају у њиховом предузећу, закључује Алексић.

 

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top