Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Горење у Зајечару се затвара због лошег пословања и губитака
Горење у Зајечару се затвара због лошег пословања и губитака

Горење у Зајечару се затвара због лошег пословања и губитака

Поводом затварања фабрике „Горење“ у Зајечару огласио се председник Синдиката „Слога“ Немања Вељковић и казао да питање зашто се фабрика затвара треба да се постави Председнику Александру Вучићу и градоначелнику Зајечара Бошко Ничићу. Ничић каже да је „Хисенсе Гроуп“ приватна компанија и да са њима град Зајечар није имао никакав контакт од преузимања „Горења“. Он каже да је и сулуда прича коју форсира председник синдиката да он форсира ко ће бити закупац хале.

Немања Вељковић, председник синдиката „Слога“ у Горењу каже да ситуација која је задесила њихову фабрику није лака.

„Као што је већ и објављивано, фабрика Горење у Зајечару се не затвара због пандемије корона вируса, већ због лошег пословања предходних година и губитака. Као и ја, тако и остали радници, знали смо у каквом се проблему налази фабрика. Било је питање времена када ће се фабрика затворити. Сада када смо дошли до тог тренутка, покушавамо и преговарамо са свих страна да предлози програма о технолошком вишку буду што адекватнији и у корист свих запослених радника. Могу рећи да преговори иду у веома добром смеру, захваљујући разумним и професионалним радом екипе адвоката са друге стране, као и менаџмента Горења. Што се тиче трудница и породиља, испоштоване су до маxимума, што верујем да ће тако бити и са нама,осталим радницима“.- истиче Вељковић.

Према речима Вељковића главно питање је зашто се фабрика „Горење Хоме“ сада затвара, и зашто није спречено затварање.

„Сада се поставља питање, зашто се уопште фабрика затвара? Због чега није спречено затварање фабрике?“ То питање, драги моји грађани и радници, треба поставити градоначелнику овог града (који је фабрику и отворио), Бошку Ничићу и председнику републике Александру Вучићу. Да је градоначелнику било ког града стало до његових грађана, радника и града, он не би смео дозволити пропадање једне фабрике која храни 100 породица“.– каже Вељковић.

Вељковић каже и то да ово није једини случај затварања фабрике у Србији, нити ће бити, на жалост све док су нам на власти у држави и по градовима полтрони, и док год нам о законима одлучују они који дан радног стажа немају.

„Зато очекујем, а и обавезујем градоначелника Зајечара, Бошка Ничића, да, ако му је имало стало до овог града и до својих грађана, преузме одговорност за раднике Горења и обезбеди им посао у наредна три месеца. Јер радници ни за шта нису криви, РАДНИК НИЈЕ РОБ“– казао је Немања Вељковић.

Председник синдиката пита зашто се стране компаније повлаче из Србије по истеку обавезујућег уговора са државом, па на њиховом месту долазе друге нове, којима се исто додељују огромне субвенције по раднику и остале олакшице.

„И тако све у недоглед. Питање је зашто и докле више тако све у круг. Будите одговорни представници свог града и своје државе и борите се за оно у њој да ту и остане. Немојте се играти са радним народом“– поручио је Вељковић.

Вељковић је упитао и градоначелника Зајечара да ли затварање фабрике Горење има везе и са политиком?

„Да ли ово затварање и пропадање фабрике и фабрика, има везе са политиком (пошто је он сам најављивао затварање пре годину и више дана), или је у питању неки други проблем, или је то што нико од радника није члан СНС-а?“– упитао је Вељковић.

На оптужбе председника синдиката „Слога“ из „Горење Хоме“, Немање Вељковића, за портал Глас Зајечара одговорио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

„Колико ја знам фабрика “Горење” је приватно власништво кинеске компаније „Хисенсе Гроуп“ са којом нико, никада, из ГУ Зајечар нити је био у контакту нити смо обавештени о њиховим намерама. Право је сваке приватне компаније да запошљава, отпушта или издаје своје објекте у складу са законима наше државе“.- истиче Ничић.

Према његовим речима улога локалне самоуправе, по овим питањима, јасно је дефинисана а то што председници синдиката покушавају да персонализују одговорност, бежећи од личне одговорности и пребацујући је на друге, у смеру градоначелника потпуно је сулуда ствар.

„Као што нисам преузимао одговорност ко ће у “Горењу” у Зајечару бити запослен тако не могу преузети ни одговорност, а ни много помоћи, око тога где ће њих, осамдесетак а не триста, који су до сада били радно ангажовани, запослити. Град, и ја лично, предузимамо све потребно да у град дође што већи број потенцијалних улагача али је, у крајњој инстанци, одлука на будућим инвеститорима и да ли ће започети рад и кога ће упослити“.– објашњава он.

Ничић истиче и то да је потпуно сулуда прича, коју такође пласира председник синдиката “Горења”, да ја, око инвеститора за закуп хала “Горења”, било кога он форсира.

„Понављам, и иза тога одговорно стојим, да је то искључиво ствар власника „Хисенсе Гроуп“ са којима, нажалост, од њихове куповине акција “Горења” немам никакав контакт.
Ситна политикантска подметања синдикалних “вођа” на моју адресу су безпредметна и бежање од личне одговорности. Надам се, и верујем, да ће и преостали радници “Горења” као и други незапослени грађани, који желе да раде, ускоро имати прилику да ту жељу и остваре“.– поручује градоначелник.

Ничић истиче и то да многи већ започети преговори заустављени су пандемијом вируса цорона али је он убеђен да ће, након смиривања ситуације на тлу Европе, исти бити настављени.

„На крају подвлачим своје жаљење што се компанија „Хисенсе Гроуп“ одлучила на овај корак али и то да су овакве ствари, у складу са законом, потпуно нормалне у капиталистичким друштвима и да ће град све учинити у сврху отварања нових радних места али и то да никоме од инвеститора, и да хоћемо, а нећемо, не можемо наметати које ће раднике запослити“.- закључује Ничић.

Подсећамо, менаџмент Горења донео је одлуку о окончању производних операција у зајечарској фабрици за производњу санитарне опреме Горење Хоме, која дуже време послује са значајним губицима 15. маја 2020. године.

 

Извор: глас-зајецара.цом

Аутор:  Миљко Стојановић

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ