Home » ОБАВЕШТЕЊА » ЏАБА СТЕ КРЕЧИЛИ!
ЏАБА СТЕ КРЕЧИЛИ!

ЏАБА СТЕ КРЕЧИЛИ!

Влада штедње је још једном јефтино купила време, на одложено и на рате, понудивши просветарима само наду и будућност у коју и они сами више не верују

Београд,14.фебруар 2015. — Челници два од четири репрезентативна синдиката образовања, Синдиката образовања Србије и Гранског синдиката просвете ‘Независност’, постигли су договор са министром просвете и потписали некакав споразум о решавању спорних питања везаних за штрајкачке захтеве.

Zadovoljan. Ministar Verbić

Zadovoljan. Ministar Verbić

Поред тога, како тврде из надлежног министарства, потписивање споразума подразумева и нормализацију наставе и сагласност за потписивање Посебног колективног уговора.

Преостала два синдиката, Унија синдиката просветних радника Србије и Синдикат радника у просвети Србије о овоме ће одлучивати на седницама својих одбора које ће бити одржани наредних дана.

До споразума се дошло после скоро три месеца преговора, у којима су захтевали изузеће од умањених зарада, доношење закона о платним разредима и платним групама и потписивање Посебног колективног уговора.

 

Добили највише што су могли (?)

Споразум су потписали председник „Независности“ Томислав Живановић, потпредседник Синдиката образовања Србије Радомир Шојановић и министар Срђан Вербић.

Према тврдњама Радомира Шојановића, потпредседника Синдиката образовања Србије, синдикати су добили највише што су могли.

Говорећи о захтевима синдиката он је подсетио да је први штрајкачки захтев био да се просвета изузме од одбијања 10 одсто од плате.

“Кроз преговоре и разговор су нас убедили да то нема основа и да не би било законски да се изузмемо од тога. Ипак, успели смо управо кроз један од чланова споразума и Посебан колективни уговор кроз добијање новогодишње награде у неку руку надокнадити тих 10 одсто“, рекао је Шојановић.

Он је навео и да је потписан Посебан колективни уговор врло повољан за запослене у образовању.

 

Шта је добијено?

Према тврдњама из Синдиката образовања Србије, штрајком који је трајао готово три месеца су добили „одличан ПКУ, обезбедили измене ЗОСОВ-а на начин којим неће бити штета по запослене, обезбедили услове и гаранције за доношење Закона о платама у јавном сектору, обезбедили учешће синдиката у многим системским процесима и натерали државу да потпише обавезу да у 2015. години ублажи смањење плата“.

tm

I on je zadovoljan. Tomislav Živanović

Уколико се деси да Влада не испоштује било коју потписану обавезу, следи нови протест, акција, штрајк, поручују из синдиката чији је лидер Томислав Живановић.

 

Споразум на одложено и на рате

Грански синдикат просвете Удружених синдиката Србије „Слога“, од првог дана штрајка, као нерепрезентативни синдикат донео је одлуку да подржи штрајк колега.

Capture

Nezadovoljni!

У духу пуне синдикалне и радничке солидарности дали смо учешће и свим протестима које су организовала и водила ова четрири репрезентативна синдиката, просто убеђени да ће организатори остати упорни попут адвокатуре која је несаломиво показала како се једном упорношћу и професионалношћу брани професија.

6

Najnezadovoljniji!

 

Данас, након потписаног споразума у који још увек немамо увид, сматрамо да је „Влада штедње“ још једном јефтино купила време, на одложено и на рате, понудивши просветарима само наду и будућност у коју и они сами више не верују.

А што се тиче поруке која је упућена након споразума да „уколико се деси да Влада не испоштује било коју потписану обавезу, следи нови протест, акција, штрајк“, мишљења смо да ће га бити још теже организовати, с обзиром да након сваког нетранспарентног и полузавршеног штрајка све мање радника верује у синдикате и њихове лидере као браниоце њихових права.

За графите, односно писане жврљотине на фасадама обично кажу да су на неки начин глас народа.

Ако је по томе, онда би глас, или прикладна порука једног обичног просветара била – џаба сте кречили!

 

Информативна служба

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top