Хоме » ОБАВЕШТЕЊА » Две трећине синдиката је под контролом државе и послодаваца

Две трећине синдиката је под контролом државе и послодаваца

Што је више нових, и страних и домаћих, инвеститора који јуре профит и трљају руке због добрих субвенција које су легле на рачун а скромних обавеза према држави и још скромнијих према радницима који су у Србији постали јефтина радна снага које понестаје, све је и мањи отпор оних који то трпе.

Последњих 10 година, можда и више, није било “главног” синдикалног штрајка, тек спорадични “изрази незадовољства”. Синдикати “нису више што су некад били”, оштрица је отупела, број истинских бораца за права радника се смањио и све је мање оних независних, а све више и буквално државних синдиката.

Последњих дана крагујевачки синдикалци жалили су се медијима како им се у граду формира Заједница синдиката Србије, иза које стоји власт, а која чланове прикупља тако што им обећава – ревидирање радних места, технолошких вишкова, отпуштања. Многима у јавним предузећима и државној управи ово звучи веома познато.

Да је изузетно лоше и да је сваким даном све више синдиката које је купила или формирала држава тврди и председник УСС Слога Жељко Веселиновић.

Председник УСС Слога Жељко Веселиновић.

Заједница синдиката Србије основана је неке 2014. када је Александар Вулин постао министар рада, и тај синдикат направљен је од људи који су искључени из свих других синдиката и није успео да заживи нормалним путем. Функционисали су тако што су користили привилегије које им је власт давала. То није синдикат већ интересна група, која брани интересе власти и појединих групација”, истиче Веселиновић.

Такав државни синдикат присутан је, каже он, у многим установама попут социјалних служби и његова функција није ништа друго до да брани власт када је то потребно. Осим тога, у Србији одавно као и у свету постоје тзв. жути синдикати, они које формира послодавац у предузећу и који имају задатак да штите интересе послодавца.

“Доста је фирми које саме формирају синдикат, нађу своје људе и формирају га. На пример, Мекдоналдс има свој синдикат, где је председник синдиката и директор људских ресурса. Они су позната мултинационална организација и не би им одговарало да их неко прозива да нису синдикално организовани. Овако имају синдикат који су сами формирали” каже Веселиновић.

У Србији, како каже, постоје и два велика синдиката које није формирала власт али које су слуге власти – синдикати полиције и ЕПС-а. Веселиновић као пример “жутог” синдиката издваја и ситуацију са Геоксом у ком је пре четири године био протест и након чега је пословодство направило синдикат у ком је био тек онолики број људи да би се задовољила репрезентативност и који није имао друга посла до да напада, како каже, Слогу.

“Постоји много модела, где се такви синдикати формирају или их како ко дође, врло јефтино купи. Ружно звучи, али синдикати могу да се купе за неколико радних места, коефицијенте, семинаре. Синдикални покрет се у Србији урушава јер ми данас имамо само 20 до 25 одсто људи који су синдикално организовани, у свим фирмама и свим синдикатима. То је за европске стандарде још увек пристојан број, али с обзиром на то колико је синдиката који су на страни власти или које је власт купила ми смо данас у врло лошој позицији”, напомиње Жељко Веселиновић.

Поверење је међу радницима мало, страх велики и то иде, напомиње он, у правцу да синдикална сцена код нас нестане или постоји само у траговима. Плаши се да ће то мало што остане да буде под контролом власти, што је држави довољно да би међународној јавности показала да они не бране синдикално организовање.

Румунски модел

“Тренутно, сигурно је две трећине синдиката у Србији под контролом што власти што послодаваца”, истиче жељко Веселиновић, који би синдикалну сцену код нас уредио по румунском рецепту. У Румунији је након промене власти на шест месеци укинут сваки синдикат, да би се после кренуло од нуле, и где су, по истим правилима за све, радници одлучивали да ли и у које организације имају поверење.

 

 

Опширније на:  Две трећине синдиката је под контролом државе и послодаваца

Аутор: Лј. Буквић, данас.рс

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ