Home » ОБАВЕШТЕЊА » Држава мора да сачува своју индустрију
Држава мора да сачува своју индустрију

Држава мора да сачува своју индустрију

Свака озбиљна држава мора да сачува своју индустрију, посебно у металулргији, енергетици и рударству како би се ангажовањем домаћих капацитета, домаћом производњом и извозом стимулисао привредни раст и очувала радна места.

Београд, 27.март 2015. –  Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић јуче је у Сарајеву као гост присуствовао Петом конгресу Синдиката металаца Босне и Херцеговине.

veselinović

Веселиновић је током посете имао више разговора са колегама из различитих ентитета БиХ, као и са колегама из Индустријског синдиката металаца Хрватске, државе која је прошла процес реструктуирања и полако постаје конкурентна на тржишту ЕУ чија је чланица.

Упркос лошем стању индустрије и положају радника у целокупном региону некадашње заједничке државе, постоје и позитивни примери јачања индустрије, посебно на тржишту бродоградње у Хрватској где се производња повећава и где велики системи повлаче мале, ангажују се коперанти и мања предузећа и тиме полако диже привреда на један виши ниво.

Зато и Србија мора да сачува своју индустрију, посебно у металулргији, енергетици и рударству како би се ангажовањем домаћих капацитета, домаћом производњом и извозом стимулисао привредни раст, очувала и отворила нова радна места.

Међутим, када је у питању како што ефикасније спровести такву политику, мишљење синдиката је да свака озбиљна држава, поред доброг и искреног социјалног дијалога са представницима радника, мора имати и развојне банке за јачање домаће производње и стимулацију извоза, али и да појача контролу над јавним набавкама које често оптерећују буџет и које су неретко главни кочничари привреде и генератори корупције и криминала.

Такође, за целокупан свет рада са подручја некадашње заједничке државе је важно да се повезује кроз јачање међусобне сарадње, на начин како то сада чине синдикати, што се препоручује и политичарима и привредницима са истих простора који су спремни на улагања и инвестирање.

Када је у питању конкретна сарадња међу синдикатима у региону, потпредседник Индустријских синдиката металаца Хрватске Антун Штивић изразио је спремност конкретне помоћи синдикатима из БиХ и нашем синдикату да кроз едукацију, семинаре и друге облике синдикалне помоћи помогне у фази припрема за улазак у привредни систем ЕУ.

Конгресу Синдиката металаца Босне и Херцеговине, који је био и изборни, присуствовало је 80 делегата, бројни гости из региона, међу којима су и премијер Федерације БиХ Нермин Никшић и министар енергије, рударства и индустрије Ердал Трхуљ. За новог председника је изабран је Бајро Мелез, досадашњи председник Синдиката металаца Кантона Сарајево.

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top