Home » ОБАВЕШТЕЊА » ЂЕРДАП УСЛУГЕ СВЕТАО ПРИМЕР РАДНИЧКОГ АКЦИОНАРСТВА

ЂЕРДАП УСЛУГЕ СВЕТАО ПРИМЕР РАДНИЧКОГ АКЦИОНАРСТВА

Да у суморном свету капитализма који гута све пред собом, уништавајући  људе, фабрике и државе – још увек постоје примери радничког акционарства, малтене самоуправљања, показује пример фирме “ Ђердап услуге “ из Кладова.

djerdapОва фирма која запошљава готово 1200 радника, махом из Кладова, али исто тако и из Неготина,Сурдулице,Пирота,Пожаревца и Београда која је 100% у власништву запослених и која сваке године на скупштини акционара бира директоре функционише као у најбоља времена правог социјализма.

Наиме ова фирма се 1996 године издвојила из система ЕПС а и  и Хидроелектране Ђердап и од тада послује по тржишним принципима борећи се за сваки посао и сваког радника.

Оно што је у овом случају врло интересантно је да, иако у фирми постоји већ један синдикат она никада није имала колективни уговор иако је генерални директор Карменка Бабић више пута покушавала да натера постојећи синдикат,наравно Самостални, да га потпише,они никада нису били заинтересовани за то.

Фирма поред редовних зарада које додуше нису много високе сваке године исплаћује 13 плату,дивиденде акционарима,лећење за сваког радника,спортско рекреативне активности,бањска лечења,превентивни оправак као и помоч локалној самоуправи и широј друштвеној заједници и све остало што би сваки озбиљан синдикат могао да пожели.Такође, имовина предузећа је повећана и све то без колективног уговора.

Запослени у Ђердап услугама дуго су тражили синдикат у који би могли да се учлане и напокон су га пронашли у Удруженим синдикатима Србије СЛОГА. На позив запослених председник СЛОГЕ Жељко Веселиновић и колега Миле Чабрић обишли су ово предузеће,одржали састанак са запосленима и представницима  радника из свих градова у којима Ђердап услуге послују и одржали састанак са менаџметом предузећа на челу са директорком Карменком Бабић.

По речима председника Жељка Веселиновића дуго времена није имао прилику да види један овако здрав колектив у коме сви раде као сат.  Сви акционари се радом боре за фирму , за себе и када би барем 20% фирми у Србији функционисало на овај начин,наш посао би кудикамо био лакши.

Наравно да не може све бити идеално,тако да и овде одређени интересни лобији хоће да отму фирму од радника,промене статут и менаџмент и предузеће упропасте као што су уопропашћена и многа друга у Србији, зато запосленима и треба озбиљан синдикат као сто је СЛОГА која ће им помоћи да предузеће сачувају од капиталистичких лешинара и тајкуна.

За само неколико сати приступницу СЛОГИ потписало је више од 200 радника,а очекујемо да нам наредних дана приступе готово сви радници. Због свега тога на сваки начин ћемо покушати да помогнемо колегама и не дозволимо да  се фирма уништи. У свему томе имаћемо и подршку и Скупштине општине Кладово,као и председника општине Радета Арежине који ће стати иза овог бренда Кладова речено је на састанку који је одржан са председником општине који је оценио да је Кладову као општини потребан један озбиљан синдикат као што је наш који ће помоћи да се одређене ствари помере са мртве тачке. Након тога ишло се у обилазак неколицине предузећа у Кладову у којима је такође покренута иницијатива за формирање Удружених синдиката Србије СЛОГА.

Info SLOGA

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top