Home » IZBORI 2014 » ČLANOVIMA USS „SLOGE“, PRIJATELjIMA I JAVNOSTI
ČLANOVIMA USS „SLOGE“, PRIJATELjIMA I JAVNOSTI

ČLANOVIMA USS „SLOGE“, PRIJATELjIMA I JAVNOSTI

U nekoliko prethodnih dana bilo je različitih reakcija i komentara povodom odluke USS „Sloge“ da se, učešćem na predstojećim izborima, aktivno uključi u politički život Srbije. Prvo su se oglasili svi kritičari ove odluke, ne tražeći nikakve odgovore i diskusiju, apsolutno sigurni u svoju procenu i već donetu „presudu“ za ovakav čin. Argumentovanje i objašnjavanje odluke smatram neophodnom prethodnom radnjom, posle koje je prirodno da neko izrazi svoje neslaganje. Svaku drugu komunikaciju posmatram kao unapredzavršenu. Bilo je i prijatelja koji su odmah iskazali poverenje u našu procenu i pružili nam (i meni lično) podršku,  javno ili putem poruka. Njima sam najviše zahvalan  ̶  poverenje koje su na taj način iskazali  najveća je podrška, koja se od iskrenih prijatelja u ovakvim situacijama i očekuje. Bilo je i onih koji su ćutali, znajući i, verujem, iščekujući, trenutak kad ću da se sam o tome izjasnim, što ovom prilikom i činim.

         Kao i moje kolege, učestvovao sam u donošenju ove odluke, potpuno svestan rizika koji preuzimam. Za ovakvu odluku sam se opredelio iz sledećih razloga:

        Od kad sam aktivan u sindikatu (uvek alternativnom, dakle onom koji nije bio miljenik ni jedne vlasti) uvek sam se zalagao za ostvarivanje aktivne političke funkcije sindikata, kao obaveze najbrojnije društvene organizacije. Demagoškom pričom o apolitičnošću sindikata služili su se samo oni sindikati koji su na taj način obmanjivali i svoje članstvo i javnost. Svesno gurajući sindikat na margine političke scene, a koristeći ga, pritom,  kao pokriće za sklapanje  polutajnih i tajnih dogovora sa partijama i političarima, isključivo radi lične materijalne koristi, u tome godinama prednjače čelnici Samostalnog sindikata Srbije.

        Sindikat treba da se izjašnjava o svim bitnim društvenim dešavanjima, pa i iz sfere politike. Od političkih odluka zavisi koliko će sindikat imati mogućnosti za svoje delovanje – ono je uslovljeno ukupnom društvenom situacijom i uređeno radnim zakonodavstvom, na šta neposredno utiču političke odluke. Dakle, hteli mi ili ne hteli da se bavimo politikom, ona se uvek bavi nama, određujući granice u kojima možemo delovati. Sindikati ne biraju političke aktere koji postoje u Srbiji. Oni su takvi kakvi su, i takvi donose sve najvažnije odluke o našoj budućnosti. Ne izjašnjavati se  o tim odlukama i onima koji ih donose (dakle, ne baviti se politikom)  nonsens je i luksuz koji sindikat nigde, a naročito u Srbiji danas, sebi ne sme da dozvoli, jer se u suprotnom postavlja pitanje svrhe udruživanja radnika u iste. Sindikat nije kulturno-umetničko društvo, diskontna niti turistička organizacija. Sindikat je interesna zajednica zaposlenih u svrhu zaštite svojih prava, standarda i uslova rada. Sva ova pitanja uređuju se zakonima, a kako na njih uticati, a da se ne izjašnjavate o njima i onima koji ih donose, i ne pokušavajući da u tome imate aktivan, a u krajnjem cilju i presudan  uticaj?

        Učestvovanje na izborima u okviru koalicije okupljene oko Demokratske stranke nije nam od te stranke uslovljeno (niti bismo mi na to pristali) pristupanjem stranci. Mi na toj listi predstavljamo Udružene sindikate Srbije „Sloga“ i radništvo Srbije.

        Procenili smo da, u izboru da li je za naše članstvo bolje da i dalje delujemo vaninstitucionalno, ili da pokušamo svoje ciljeve da ostvarujemo kroz institucije, mi nemamo izbora! U proceduri je, i uskoro će, kako god da se izbori završe, biti usvajanje nekoliko najvažnijih zakona za radništvo Srbije. Ukoliko oni budu usvojeni i doneti u formi u kojima su nam u predlozima predstavljeni, biće to konačan obračun sa radništvom ove zemlje, sa dalekosežnim i nepopravljivim posledicama. Mi ulazimo u izbore sa ciljem da, prilikom usvajanja zakona iz ove oblasti, u Skupštini Srbije budemo autentični predstavnici radnika. One koji su u dosadašnjem fingiranom socijalnom dijalogu navodno predstavljali radnike, mi smatramo produženom rukom vlasti, zainteresovanim jedino za očuvanje svojih ličnih privilegija. Te privilegije se najbolje ogledaju kroz zarade i naknade koje čelnici takozvanih reprezentativnih sindikata ostvaruju godinama kao rukovodioci tih sindikata, članovi raznih Upravnih odbora, vladinih agencija i timova, Socijalno-ekonomskog saveta itd.  Pri tome na sve načine onemogućavajući svaki otpor radnika u procesima koji su na njih ostavili katastrofalne posledice – od kriminalne privatizacije do restrikcija radnih prava kroz radno zakonodavstvo. Ne samo da su širenjem defetizma i sputavanjem prirodnog otpora radnika ovim procesima izdali funkcije koje su predstavljali, već su , uz političare, bili direktni saučesnici u realizaciji tih procesa.

        O našim dosadašnjim zahtevima da se uzdrže od usvajanja antiradničkih zakona u interesu krupnog kapitala, koje smo upućivali svim partijama, jedino je Demokratska stranka odgovorila javno, deklarišući se kao otvoreni protivnik takvih zakona i načina na koji se usvajaju i donose.

        Kao večiti protivnik svih autoritativnih i totalitarnih režima i borac za demokratizaciju društva, lično sam ubeđen da je koalicija okupljena oko DS jedina realna alternativa uspostavljanju takvog društva u Srbiji. Prihvatanje učešća na listi ličnosti kao što je Aida Ćorović u takvom uverenju me je dodatno učvrstilo.

        Kao  kritičaru salonskog političarenja ili  licemernog zaklanjanja iza apolitičnosti, kao i nespremnosti ljudi da u važnim situacijama za zajednicu preuzmu ličnu odgovornost , iako svesnom svih negativnih posledica, nije mi bilo teško da donesem ovakvu odluku..

        Odgovornost za svoje odluke i postupke ne dozvoljava mi ni da razmišljam o alternativi   ̶  da svoje članove povedem u akcije avanturističkog tipa, koje se uvek završavaju izvlačenjem debljeg kraja upravo za nas, obične ljude. Uvek sam za pregovore i dogovore, kao najhumaniji način rešavanja ljudskih sporova. To nikako ne znači da će „Sloga“ prestati da podržava sve akcije i proteste svojih članova, kao i do sada. Uvek je bilo i biće problema koji se rešavaju za pregovaračkim stolom, ali uvek i onih za koje put do tog stola započinje preko demonstracija, štrajkova, blokada… USS „Sloga“, i nakon ulaska u parlament, neće prezati od takvih oblika delovanja, kad god proceni da je to svrsishodno i neophodno, kao što je uvek činila i do sada.

        Pozivam članstvo USS „Sloga“ i sve svoje poznanike i prijatelje da podrže ovu izbornu listu, pri tome imajući u vidu da glasanjem za nju pre svega glasaju za sindikat na čiji sam dosadašnji uspeh u radu ponosan. Skoro dvadeset godina sam aktivan u sindikatu i najzad smo napravili „Slogu“,  jedini sindikat koji jeste i biće autentični predstavnik radnika, a ne interesna organizacija pojedinaca koji ga predstavljaju. Doprinošenjem što većem uspehu naše liste, lično ćete pomoći „Slogi“ da se pozicionira kao ravnopravan učesnik u instituciji u kojoj se donose sve najvažnije odluke po radnike. Prilikom glasanja imajte u vidu da olakim davanjem poverenja nekoj partiji koja će donošenjem antiradničkih zakona onemogućiti sindikat da vas štiti glasate protiv sebe i svojih prava.

        Na kraju, želeo bih da kažem da sam spreman da, za eventualne loše posledice po „Slogu“ nakon ove odluke,  LIČNO snosim odgovarajuće konsekvence. I pored podrške za ovakvu odluku, koju smo naravno prethodno proverili kod svojih odbora i članova ( u mom slučaju jednoglasnom odlukom sindikata koje u USS „Sloga“ predstavljam), svestan sam lične odgovornosti i spreman da je, u ime tih organizacija, sutra snosim SAM. Jer, i pored najnormalnije provere mišljenja naše baze, dakle članstva, pre donošenja ovakvih odluka (a i u to su neki „prijatelji“ javno iznosili sumnju) lično smatram da je odgovornost svakog ko „…ak na brdu, bar imalo stoji…“ najveća!


Vladimir Radosavljević

USS „Sloga“  ̶  Gornji Milanovac                                                                                

 

                                                                                                                                                                                                           

UKRATKO - sloga

sloga
Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Priznajem da sam malo zatecen ovom odlukom mada sam u nekom polemisanju sa kolegama i naslucivao ovakav ili slican rasplet.Jos sam u fazi vaganja * to mi je i znak u horoskopu*ali vreme neumitno tece !Iznad svega mi je borba za prava radnika i jedan normalan zivot.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top