Home » ОБАВЕШТЕЊА » Брука и срамота: Градоначелнику Новог Сада Вучевићу откази најбоље решење!?

Брука и срамота: Градоначелнику Новог Сада Вучевићу откази најбоље решење!?

Јуче једно, данас друго, сутра треће и увек на штету радника

Београд, 09.11.2018. – У јучерашњем прилогу ТВ Н1, градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу “социјални програм ” за 130 радника инвалида је најбоље решење.

Не може да тумачи, каже, да ли неко социјални програм доживљава као принудно решење, али је по њему оно било најбоље.

„Није било једноставних решења и социјални програм је био, по мени, једно од реалних и конкретних и добронамерних понуда за решавање статуса запослених“, рекао је Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада за ТВ Н1.

Социјални програм осмислило је и спровело Министарство рада које на питања ТВ Н1 није одговорило.

Директор ДЕС-а наводи да је број запослених морао да се смањи, јер дугови предузећа, који се гомилају од 2006. прелазе 400 милиона динара. Није хтео, додаје, даље да их гомила.

„То је таква генеза. Ја нисам хтео ни у кога да упирем прстом. Било је ту одређених закључака појединих синдиката који кажу да запослени у ДЕС-у нису ту да би стварали профит, е онда ово не би било предузеће које је на тржишту, него би била нека социјална установа“, Бранислав Костадиновић, директор ДЕС-а.

У ДЕС-у, који ове године пуни 70 и који је у Србији био најстарије и до скоро највеће такво предузеће, остало је 38 радника од њих близу 170.

Слога: Вучевић и Ђорђевић дебело заборавили шта су рекли. Да их подесетимо!

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са министром за рад, запошлјавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем обишао је прошле године крајем октобра предузеће “ДЕС“ д.о.о. Нови Сад, фирму за професионалну рехабилитацију, оспособлјавање за рад и запошлјавање особа са инвалидитетом и лица оштећеног слуха, са статусом предузећа од посебног друштвеног интереса.

– Након обиласка погона тог предузећа, речено је да је Град Нови Сад је донео одлуку, уз консултације са ресорним министарством, да конвертује потраживања Града у капитал новосадског “ДЕС“-а као подстицај тој фирми да настави да ради.

“То је важно јер тај тип предузећа није везан само за економски контекст, него и за социјално одговорно ангажовање свих грађана”.

– Један од видова конкретне подршке је нпр. ангажовање “ДЕС“-а од стране државних и приватних привредних субјеката за услуге које може да им пружи. Управо је данашња посета својеврсни позив да сви који имају могућности, а у оквиру законских решења, посебно оних везаних за резервисане јавне набавке, ангажују “ДЕС“. Тржиште је неумолјиво, али ако држава, покрајина и град стану заједно и кажу да је јединствена политичка одлука да ова врста предузећа мора имати подршку, онда је то гаранција да ће они успети и издражти. Ми ћемо се трудити да дамо препоруку да се за све оно што Град наручује путем јавних и јавно-комуналних предузећа, а што може “ДЕС“ да произведе, управо то предузеће ангажује – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар за рад, запошлјавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је евидентно да држава субвенционише и помаже рад тог предузећа и да је цилј да се подстакне на запошлјавање што више особа са инвалидитетом.

– Ова фирма добро ради и показује знаке поболјшања, а некада је била у врло лошем стању. Верујем да ће врло брзо бити потпуно стабилна и зато им желим што више посла. Покушаћемо да анимирамо и нека друга министарства да им доделе послове – рекао је министар Ђорђевић.

А колико је обећања изговорено може се видети у ова два видео прилога који сведоче о политичкој неодговорности и коректности оних који спроводе власт. Јуче су причали једно, данас друго, сутра треће и увек на штету радника!

 

 

 

.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top