Хоме » КАМПАЊЕ » Бојкот компанија које желе потрошача, али не и радника
Бојкот компанија које желе потрошача, али не и радника

Бојкот компанија које желе потрошача, али не и радника

Београд, 13. април 2016. – Америчка мултинационална компанија Кока-Кола, након гашења фабрике у Солуну и одлуке да се производња због јефтиније радне снаге и већег профита пренесе у Бугарску, суочава се са озбиљним проблемом бојкота својих производа на грчком тржишту.

Током последње три године, ова компанија је у неколико градова у Грчкој (Крф, Родос, Атина, Месалота, Патрос…), отпустила више стотина својих запослених, од тога 150 радника Солунске пунионице и тако одвела читаве породице у сиромаштво.

У знак протеста, отпуштени радници ове компаније су од момента затварања погона отпочели бојкот производа Кока – Коле и захтевају да се фабрика у Солуну поново отвори и да се врате на своја радна места.

Они су поред плаката и банера којим се облепљују градови, посебно туристичка места, своје личне аутомобиле прелепили и налепницама које позивају на бојкот производа.

Цаптуре

На стотине овако обележених аутомобила свакодневно се могу видети у Солуну

Од самог почетка, синдикати и радници су на мети разних притисака те компаније, па чак и покушаја да се новчано казне, захтевом од 250 000 евра за нанету „моралну штету“, желећи тиме да их застраше и да прихвате затварање фабрике као свршен чин.

Акција грчких радника не престаје и даје одличне резултате, а суд је недавно одбацио одштетни захтев као неоснован.

Подршка стиже од синдиката, као и радничких организација широм света и земаља из окружења, међу којима и од Удружених синдиката Србије „Слога“, првог и јединог синдиката из Србије који се јасно противи неолибарализму.

 

Шта нам ваља чинити

Пракса пословања мултинационалних компанија и концентрисање производње у земљама јефтине радне снаге и слабог законодавства, несумњиво указује да је и Србија једна од земаља која све чешће стране инвеститоре привлачи слоганом јефтине радне снаге, будући да нам је просечна зарада једна од најмањих у региону и Европи.

Удружени синдикати србије „Слога“ су јасног става да Србија не сме постати земља јефтине радне снаге и преживљавања радничких породица.

Наша активност ће бити усмерена ка подизању социјалне свести радника о њиховој улози у  друштву, а пре свега улози њихове радне снаге као јединог капитала који имају.

Бојкот компанија које желе потрошача, али не и плаћеног и задовољног радника, Слога ће  у наредном периоду користити као акцију јасног карактера према свим оним компанијама и послодавцима који остварују велики и енормни профит на зноју својих запослених.

 

Информативна служба

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Сцролл То Топ