Home » ОБАВЕШТЕЊА » Беднима и кров отимају
Беднима и кров отимају

Беднима и кров отимају

Извор: vesti-online.com, 25.04.2018.-

Аутор: Д. Декић 

Радник Компаније „Књаз Милош“, отац осморо деце, добио је недавно отказ као технолошки вишак, а породица остала без примања, а због дуга од 400.000 динара због изгубљеног спора с фирмом извршитељи су му закуцали на врата, прича за „Вести“ Жељко Веселиновић, лидер Удружених синдиката Србије Слога.

Није и једини коме се овако нешто дешава усред апела највиших српских званичника о подизању наталитета и обећањима о новчаним накнадама за сваку нову бебу.

Мири и Радомиру Арамбашић из Београда који си изродили чак 15-оро деце прети да због неплаћених рачуна за Инфостан да остану на улици.

Они тренутно живе са петоро деце од 16.000 динара инвалидске пензије и дугом од 450.000 и мада су потражили су помоћ на више државних адреса, ње нема ниоткуда.

– Радник са осморо деце добио је отказ само како би фирма показала другим радницима шта их чека ако се буне, а при том када је стигао судски дуг од 400.000 адвокати компаније нису прихватили да га плаћа у ратама јер су очито поново хтели да га искористе као покусног кунића и другим радницима покажу како ће проћи ако се усуде да их туже. „Књаз Милош“ се хвали хуманитарним акцијама, док оца многобројне породице буквално уништава – прича Веселиновић.

Држава, како каже, на ова „иживљавања“ над грађанима којима се плени намештај, или се избацују из стана остаје потпуно нема, а при том се „на сва звона“ позива на рађање и обећава новчана надокнада.

– Зато је и питање да ли је ова државна прича о наталитету са смешним мерама, само пуки маркетинг, када на делу видимо да породица са 15-оро деце не може да преживи од месечних примања, а може да се нађе на улици – указао је први синдикалац Слоге.

Животне драме далеко од јавности

Пре неколико година било је више случајева радника којима су државне фирме дуговале плате и по две и по године, а да су избацивани на улицу зато што су они дуговали држави, односно њеним предузећима.

Потом су се појавили извршитељи које грађани због њиховог крајње нехуманог понашања и јурњаве за новцем зарађениним на туђим мукама, називају „лешинарима“.

Адвокат Данило Ћурчић указује да је на делу видљив мањак социјалне правде, али се при том, како је навео, не знају размере ове појаве.

– Ко зна колико је широм Србије случајева људи које неко можда избацује и у тренутку док Ви и ја разговарамо. Нажалост, знамо само за оне који се обрате медијима или до њих стигну на неки други начин, док многе животне драме прођу мимо очију јавности – каже Ћурчић за „Вести“.

Он је истакао и да се све везано за такве процесе који обухватају и извршитеље догађа непропорционално.

– Као што видимо, могу да се наложе мере које подразумевају наплату дуга и исељењем, чак и због оних свота које нису много велике и које би људи исплатили под нешто повољнијим условима – закључио је овај адвокат.

Истина у сенци парола

– Све се у овој нашој земљи држи само на паролама и обећањима, а ништа у пракси. Овакви случајеви људи којима се плени имовина или остају на улици нас погађају. Све их је више, свакодневни су и неправда је толика да већ постајемо имуни на њу. Али не смемо да огугламо на туђу несрећу.

Избацивање из стана и поред противљења комшија задесило је прошле године породицу Хаватми, Бранку и њеног сина Тарика који болује од церебралне парализе.

Њих су извршитељи иселили из стана на Дорћолу од 48 квадрата, који је у међувремену био продат за свега 26.000 евра, а све због дуга од 6.500 евра за који је несрећна жена гарантовала да ће исплатити.

Асоцијација слободних и независних синдиката је према речима њене председнице Ранке Савић недавно имала три случаја својих чланова који су остали без посла јер су им фирме пропале, а извршитељи су хтели да их избаце на улицу пре доношења судске пресуде. Како истиче, успели су то да спрече.

– Извршитељи раде на проценат, добијају новац по случају, па не презају ни од чега, а неки тако зараде и по 20.000 евра за месец. При том остају на улици људи који су остали без икаквих примања, а на ову небрига о сиромашним грађанима се регаује тек када се прича појави у медијима. Тек онда се сете и неки политичари да би „хуманост“ могла да им буде добар маркетинг – прича Ранка Савић за „Вести“ указујући да до оваквих несрећних ситуација за грађане долази јер не постоји системско решење, већ се све ради на стихијски.

– Уместо 54 фонтане које је најавио да ће да гради, нека председник Србије помогне 54 породице. Нека се од ствари окрене људима и више потруди да Србија не буде земља стараца – поручила је она шефу државе.

При том, она је препоручила да свако дете у држави добије дечји додатак, па ако породица има петнаесторо – то је 15 дечјих додатака.

Нехумано друштво

Жељко Веселиновић каже да Србија све више постаје нехумано друштво.

– Имали смо примере отказа самохраним мајкама, радницама оболелим од канцера на које држава уопште није реаговала, чиме је може се рећи дала зелено светло и свима који послују у Србији да могу да ураде исто – каже лидер Слоге

 

 

.

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top