Home » ОБАВЕШТЕЊА » Атак на права радника и активиста
Атак на права радника и активиста

Атак на права радника и активиста

Уторак, 3. март (radnik.rs) — Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“, истиче за е-магазин Радник да су нови колективни уговори какве је предвидео Закон о раду, против чијег усвајања се жестоко залагала скоро целокупна синдикална јавност, дискриминаторски према синдикалним активистима у предузећима чији синдикати немају доказану репрезентативност на републичком нивоу.

Capture– То је у потпуно неправедно, јер, примера ради, наш синдикални руководилац у колективу у коме имамо рецимо 500 чланова и репрезентативност на нивоу предузећа, према колективном уговору нема право да професионално обавља своју функцију.

Он не само да не прима надокнаду за синдикални рад већ мора да се бави својом основном делатношћу, а тек када заврши своје радне обавезе, може да се бави синдикатом. На тај начин се њему онемогућава нормалан синдикални рад на заштити права запослених, узурпира му се материјална сигурност као радничког трибуна и потпуно је незаштићен од евентуалног реваншизма послодавца због његове делатности у борби за права запослених, истиче Веселиновић.

По њему, таквим решењима власт је хтела да оствари два циља. Први је да изађе у сусрет послодавцима, тупећи оштрицу синдикалном покрету у предузећима, а други је да ствара суревњивост међу синдикатима по колективима делећи их на „званичне“ и „незваничне“. Како истиче, власт вешто користи и чињеницу да је у последњих десетак година немогуће проверити репрезентативност синдиката на нивоу гране.

– Синдикати којима је држава одобрила репрезентативност сачињавају комисије за проверу репрезентативности, тако да је немогуће да било који синдикат који званично нема тај статус га и добије. Власт то изузетно добро зна, али свеједно прописује решења која дискриминишу синдикалне активисте и уопште рад синдикалних организација у предузећима. И то не некаквих измишљених синдиката, већ моћних синдикалних организација на нивоу предузећа. Ипак, послодавци у неким од предузећа јесу фер и покушавају да нађу решења у складу са постојећом регулативом, како наши синдикални активисти не би остали без права која су досад имали. С друге стране, наш правни тим је упутио жалбе Уставном суду јер поједина решења Закона о раду везана за колективне уговоре крше Устав Србије, те се надамо да ћемо на тај начин успети да зауставимо атак на права синдикалних активиста, наглашава Веселиновић.

 

Аутор Данас – опширније на radnik.rs

Текстове за е-магазин Радник уређују и пишу уредници и новинари дневног листа Данас. Сајт је реализован средствима фондације Фридрих Еберт у оквиру пројекта подршка социјалном дијалогу у Србији.

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top