Home » ОБАВЕШТЕЊА » Анти – синдикално деловање у Фалк Исту
Анти – синдикално деловање у Фалк Исту

Анти – синдикално деловање у Фалк Исту

Београд, 30.06.2017. –

Грански синдикат текстила коже и обуће Србије, Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) донео је срамну и анти-синдикалну одлуку којом се чланови њиховог синдиката у италијанској фабрици обуће „Фалк Ист“ из Књажевца ослобађају синдикалне чланарине до краја 2017. године, а све у циљу како би се Слоги умањио број чланова у тој фабрици.

Одлука је донета након захтева њиховог повереника у тој фабрици, који је дописом то затражио, а где се као разлог наводи потреба за њиховим омасовљењем чланства и забринутост за даљу судбину те фабрике и њених власника након штрајка и масовног учлањења радника у синдикат “Слога”.

Удружени синдикати Србије “Слога” упозоравају да на основу ранијег негативног искуства, попут оног у “Geox-u”, где је Самостални синдикат помогнут пословодством постао већински и где радници и даље тапкају у месту без колективног уговора, постоје озбиљне индиције да и овде послодавац помаже активирање синдиката како би омео почетак поступка преговарања, договореног потписаним протоколом након спонтане обуставе рада средином маја ове године.

Јер, како објаснити и чињеницу да Самостални синдикат у „Фалк Исту“ без чланства постоји од 2010. године, да су радници за то време радили испод минималца, били шиканирани и малтретирани све док се Слога није појавила и која сада броји више од 700 ћланова, што омогућава законски легитимитет у виду репрезентативности по основу броја чланова за почетак колективног преговарања.

Удружени синдикати Србије “Слога” неће одустати од захтева да се потписани протокол у „Фалк Исту“ испоштује, “Слоги” утврди репрезентативност и што хитније започне почетак преговарања ради закључивања колективног уговора.

Уколико до тога не дође, спремни смо на све видове наставка синдикалне борбе, укључујући и радикалније мере у складу са законом.

 

Информативна служба

RASKRINKANI: O radnicima ne misle, jer kako navode “delovaće samo u cilju da vlasnici i dalje nastave sa radom”.

 

 

 

 

Lajkuj i Podeli...

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top